Tehnologija

MIUI 14 konačno stiže na popularnog mid-rangera kineske kompanije

Prošlo je više od dvije godine od predstavljanja Redmi Note 10 serije, a glavni član ove serije, Redmi Note 10 Pro, jučer je konačno počeo primati MIUI 14, odnosno Android 13 nadogradnju izvan Kine.

Redmi Note modeli prije dvije godine predstavljeni su sa Androidom 11 i već su dobili jednu veliku Android nadogradnju i to onu na Android 12. Sada Redmi Note 10 Pro dobija i drugu veliku Android nadogradnju i to onu na Android 13 i Xiaomijev MIUI 14. Riječ je o globalnoj verziji ovog telefona.

Nadogradnja dolazi s brojem firmvera V14.0.1.0.TKFMIMX, a ona se širi postepeno, što znači da će trebati neko vrijeme da stigne do svih korisnika globalne verzije ovog popularnog telefona. U svakom slučaju, ako posjedujete Redmi Note 10 Pro, odlaskom u Postavke, a zatim i Ažuriranje softvera, možete provjeriti je li pomenuta nadogradnja već dostupna i na Vašem Redmi Note 10 Pro telefonu.

MIUI 14 nadogradnja sa sobom će donijeti mnoge promjene. Tako MIUI 14 koristi manje memorije u odnosu na prethodnika. Tu su sada i nove Super ikone. MIUI 14 stiže i sa funkcijom Photon Engine. Xiaomi je naveo da će ova funkcija ubrzati uglađenost, odnosno tečnost aplikacija trećih strana do čak 88%. S druge strane, funkcija će smanjiti i potrošnju energije aplikacija do 16%.

Također, znatno je smanjen broj predinstaliranih aplikacija i sada postoji samo 8 aplikacija koje se ne mogu deinstalirati. Xiaomi navodi da je tečnost sistema poboljšana do 60%, a i aplikacije trećih strana navodno će ponuditi poboljšane performanse i efikasnost.

Xiaomi je na predstavljanju Xiaomi 13 serije objavio listu telefona koji će uskoro dobiti MIUI 14 van Kine,

IZVOR/SOURCE

Objava MIUI 14 konačno stiže na popularnog mid-rangera kineske kompanije prenijeta sa portala Bajtbox.