Edukacije

Interne istrage nepravilnosti u organizaciji

 

Enes Husejnović

Brigadni general Enes Husejnović radio je do 2018. godine u službi Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine. U period nakon toga, od strane NATO HQ Brisel je angažovan kao ekspert u NATO programa izgradnje integriteta i prevencije korupcije, što obuhvata i pitanja dobre vladavine, vođenja promjena, reformi i liderstva u ovoj oblasti. U tom svojstvu, kao predavač, panelista, moderator i trener, redovno sudjeluje na konferencijama, seminarima i obukama strategijskog i operativnog nivoa, u zemalja širom svijeta, za potrebe sektora odbrane i sigurnosti te civilnih struktura vlasti. Pored toga, bio je gost predavač iz oblasti diplomatije u master program na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, te predavač iz oblasti aerodinamike na Američkom univerzitetu u Bosni i Hercegovini. Takođe, predavao je na seminarima u Bosni Hercegovini posvećenim poslovnoj etici, izgradnji integriteta, prevenciji korupcije i liderstvu.

Posljednja dužnost generala (penz.) Husejnovića, prije penzionisanja, bila je Generalni inspektor Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine gdje je proveo pet godina. Djelokrug njegovih aktivnosti bio je osigurati da uposlenici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga budu upoznati i postupaju u skladu s odredbama zakona koje se odnose na etičko ponašanje, profesionalizam i sukob interesa. Ured generala Husejnovića provodio je istrage neprofesionalnog ponašanja i pomagao osoblju u otklanjanju pojava negativnih po moral, efiksanost i ugled Oružanih snaga. Njegova je odgovornost takođe bila osigurati strateški i sistemski pristup pitanju izgradnje integriteta i prevencije korupcije u sektoru odbrane.

Prije navedene dužnosti, general (penz.) Husejnović bio je šef Vojnog dijela Misije Bosne i Hercegovine pri NATO u Briselu. Prije toga, obnašao je i dužnost Načelnika štaba u Centru za obuku za operacije podrške miru u Sarajevu. Od 2004. do 2007. godine general (penz.) Husejnović je bio na službi u Ministarstvu odbrane i bio je stručni savjetnik za institucionalnu saradnju sa vojno-diplomatskim korom u Bosni i Hercegovini. Prije tog razdoblja značajno je vrijeme proveo u zrakoplovstvu obavljajući različite dužnosti od instruktora pilota helikoptera u Zrakoplovnoj vojnoj akademiji do Načelnika štaba Zrakoplovne baze.

General (penz.) Husejnović je prvobitno diplomirao Zrakoplovnu vojnu akademiju (1985.g) kao pilot helikoptera. Kasnije je diplomirao Zrakoplovni komandno-štabni koledž (2000.g) i Ratni koledž Kopnene vojske u Sjedinjenim Američkim Državama (2005.g). General (penz.) Husejnović ima diplomu Magistra strateških studija iz Sjedinjenih Država (2005.g)

Više o edukaciji