Vijesti

OVO NIJE UZALUD: Stiže još 30 miliona dolara za istraživanje u Varešu

Kompanija Adriatic Metals ovog mjeseca je prikupila 30 mil USD za finansiranje proširenog i ubrzanog programa istraživanja na svojim ležištima Rupice i Rupice Sjeverozapadne u Varešu.

Firma je plasirala više od 14,77 miliona novih dionica po 1,70 funti svaka, što predstavlja popust od 5,1% na desetodnevnu prosječnu cijenu dionice na australskoj berzi od 7. avgusta.

Nekih 20 mil USD od sredstava plasmana koristit će se za finansiranje ubrzanog programa istraživanja u Rupicama i Rupicama Sjeverozapadnim, uključujući dodatnih 40.000 metara bušenja, dok će se daljnjih 5 mil USD koristiti za obrtni kapital povezan s istraživanjem, i 5 mil USD za mogućnosti rasta.

– Nakon vrlo uspješne istraživačke kampanje i nedavno najavljenog ažuriranja mineralnih resursa u Rupicama i Rupicama Sjeverozapadnim, sa zadovoljstvom najavljujemo ulaganje u kapital od 30 mil USD za finansiranje proširenog i ubrzanog programa istraživanja u 2023. i 2024. – rekao je direktor firme Paul Cronin.

– Rupice i Rupice Sjeverozapad ostaju otvorene i postoje brojni regionalni ciljevi poput Droškovca, SP1 i SP2 koji imaju uzbudljive izglede. Vjerujemo da će ovaj program istraživanja dati utjecajne rezultate agresivnijim testiranjem prioritetnih ciljeva u našem novonastalom okrugu polimetala visokog stepena – naveo je.

Izgradnja projekta u Vareš je pri kraju i u potpunosti je finansiran za prvu koncentriranu proizvodnju koja se očekuje u novembru 2023. godine.



(Pressmedia)