Tehnologija

Apple 17. godinu zaredom proglašen za najcjenjeniju kompaniju na svijetu

Ranije jutros prenijeli smo izvještaj koji je itekako pozitivan za kompaniju Apple. Tako je američka kompanija postala broj 1 po broju isporučenih telefona u prošloj godini, a sada stiže još jedan izvještaj koji se tiče Apple-a, a koji će također s ponosom primiti u Cupertinu.

Fortune svake godine pravi listu najuglednijih kompanija na svijetu, a Apple na tim listama već 17. godinu zaredom dominira. Naime, prema najnovijem izvještaju, američka kompanija bila je najuglednija, odnosno najcjenjenija kompanija prošle godine.

Kompletna lista sastoji se od 1.500 kompanija, od kojih je 1.000 sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama, dok je ostalih 500 van tržišta SAD-a. Sve kompanije imaju najmanje 10 milijardi dolara prihoda.

Od ovih 1.500 kompanija, Fortune je suzio listu na 680, a od oko 3.700 rukovodilaca, direktora i analitičara zatraženo je da svaku kompaniju na listi ocjene u različitim kategorijama – vrijednost ulaganja, kvalitet upravljanja, društvena odgovornost itd.

Apple je ponovo zauzeo prvo mjesto s najviše bodova u kategorijama koji uključuju društvenu odgovornost, finansijsku stabilnost, inovativnost i globalnu konkurentnost.

Poslije Apple-a, slijede Microsoft i Amazon. Microsoft je zabilježio odlične ocjene u kategoriji kompjuterskog softvera, dok je Amazon dobio pohvale u kategoriji internet usluga i maloprodaje.

Iako se kompanija Apple našla na prvom mjestu 17. godinu zaredom, Apple-ov godišnji rezultat za 2023. godinu nešto je niži u odnosu na 2022. godinu. Tako je on prošle godine iznosio 8,19, a pretprošle godine 8,65.

Kako vi gledate na ovaj ugled kompanije Apple među rukovodiocima vodećih kompanija u svijetu i kakvo vi mišljenje imate o ovoj kompaniji?

VIA

Objava Apple 17. godinu zaredom proglašen za najcjenjeniju kompaniju na svijetu prenijeta sa portala Bajtbox.