Vijesti

Facebook po prvi put bilježi pad broja korisnika

Prelazak na metaverzum sistem izgleda neće biti rješenje za glavni problem društvene mreže – usporen rast broja korisnika i zarade od reklama.

Od osnivanja, Facebook je u najvećoj mjeri bilježio konstantan rast broja korisnika. Međutim, kompanija je u srijedu po prvi put prijavila tromjesečni pad broja dnevnih korisnika na globalnom nivou.

Ovaj, niži od očekivanog, broj korisnika i učešće reklama je uticalo na to da kompanijine akcije zabilježe pad od 20 procenata. Veliki pad akcija je istovremeno “obrisao” 200 miliona dolara kompanijine tržišne vrijednosti.

Svi ti parametri pokazuju da Facebookovo rebrendiranje u Metu nije dovoljno da se kompanija zaštiti od problema u kojima se našla u okviru svog glavnog poslovanja kao društvena mreža.

Ne samo da je tokom prethodnog tromjesječja zabilježena stagnacija u broju korisnika na Facebook, Instagram i WhatsApp servisima, nego je i glavna Facebook aplikacija u Americi izgubila milion dnevnih korisnika (ovo je tržište gdje kompanija zaražuje najvše od oglašavanja).

Mark Zakerberg je tokom sastanka sa investitorima istakao da će Metin naredni VR uređaj biti objavljen kasnije tokom godine, te da će biti u premijum cjenovnom segmentu.

Međutim, on je istakao da će se u narednim godinama smanjiti ulaganje u AR i VR segment, a na ovo svakako utiče pad poslovanja društvene mreže koji sve to isplaćuje.

 

(B92)