Edukacije

E-commerce – online prodaja ili trgovina putem interneta

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Tokom jednodnevnog interaktivnog seminara, osvrnut ćemo se na prednosti online trgovine:

Internet je tržište bez granica i omogućava globalno poslovanje širom svijeta. Do sad smo bili ograničeni na mali segment tržišta koji se odnosi na jedno mjesto, naselje ili grad, a sada svoje proizvode ili usluge možemo da nudimo širom svijeta, jednostavno i brzo, bez ograničenja.

Niži troškovi poslovanja – pokretanje webshop-a zahtijeva daleko manje troškove od otvaranja klasične trgovine, a samim tim otvara se mogućnost reinvestiranja novonastale dobiti u promociju webshop-a, online oglašavanje i digitalni marketing.

Online ili internet trgovina radi 24 sata dnevno, 7 sati sedmično, 365 dana u godini. To omogućava stvaranje većeg prometa u odnosu na klasične trgovine koje su ograničene radnim vremenom ili radnim danima.

Omogućen je potpuni komfor i dodatni benefit za kupce – Vaš kupac iz udobnosti svoga doma ili kancelarije, pristupa online prodavnici, vrši plaćanje i čeka dostavu proizvoda na kućnu adresu.

Česta dilema jeste koliko je zaista sigurno kupovati nešto putem interneta? Sigurnost kupovine na Internetu je izjednačena sa trgovinom putem kartica i POS terminala. Na internetu čak imate i posredničke servise koji povećavaju sigurnost kupovine. Ovoj temi ćemo posebno dati važnost.

Informacije o aktuelnim cijenama i popustima su uvijek dostupne. Na ovaj način, Vaši kupci štede vrijeme koje bi proveli obilazeći klasične trgovine i štede novac lakšim poređenjem cijena pojedinih trgovina, roba, usluga ili artikala. Ovo je velika prednost i za kupca i za prodavca.

Online trgovina Vam nudi mogućnost da ponudite, prodate ili nabavite proizvode ili usluge koje se trenutno ne nude na domaćem tržištu. Pozitivna iskustva drugih potrošača pomažu kupcu da ocijene kvalitet Internet trgovine, webshop-a i samog trgovca te stekne dodatno povjerenje.

Kada ste u svojstvu online prodavca potrudit ćete se da kvalitet usluga dovedete na najviši mogući nivo, kako bi zadovoljili svoje kupce. Broj Internet korisnika i broj potrošača koji kupuju proizvode i usluge putem interneta u BiH, svakim danom je sve veći, a ove i naredne godine očekuje se domaniantna ekspanzija online trgovine u odnosu na klasične, zastarjele metode.

Tokom jednodnevnog interaktivnog seminra, dotaći ćemo se i zakonskih okrivra u kojima treba da poslujete ukoliko već imate ili pokrećete webshop ili internet trgovinu u Bosni i Hercegovini.

U BiH Internet trgovina je regulisana Zakonom o unutrašnoj trgovini („Sl. novine FBiH“, broj 40/10). Trgovinom se mogu baviti fizička lica (samostalni poduzetnici) registrovani u Općini i pravna lica (firme) registrovane kod nadležnog suda. Osnovna razlika jeste da se fizička lica mogu baviti ISKLJUČIVO trgovinom na malo dok se pravna lica mogu baviti trgovinom na malo i veliko. 

Više o edukaciji

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -