Pozitivne priče

Strane investicije u BiH premašile milijardu KM

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Prema objavljenim preliminarnim podacima Centralne banke BiH, direktna strana ulaganja za period januar-septembar 2021.godine iznose 1.049.000.000 KM, što predstavlja povećanje od 65 posto u odnosu na isti period 2020. godine.

Uz pozitivnu vijest o značajnom povećanju DSI (i iznosu preko jedne milijarde), svakako napominjemo i da su preliminarni podaci podložni naknadnim revizijama, te se nadamo da će značajno povećanje biti registrovano i na godišnjem nivou za 2021, naveli su iz Agencije za promociju stranih investicija u BiH.

Ovo je značajan porast, s obzirom na otežane uslove poslovanja usljed pandemije korona virusa.

– Rast ekonomskih indikatora u zemlji, što podrazumijeva otvaranje novih radnih mjesta za bh. građane, dodatno ohrabruje i motivira da se nastavi raditi na sprovođenju ekonomskih reformi u zemlji, koje su neophodne ukoliko se želi nastaviti s rastom stranih ulaganja – navodi se u saopštenju FIPA-e.

Ovome je potrebno dodati da je za nastavak poboljšanja ekonomskih prilika u zemlji, potreban još snažniji rad na promociji zemlje u inostranstvu s ciljem privlačenja novih stranih investicija.

The post Strane investicije u BiH premašile milijardu KM appeared first on Biznis Info.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -