Tehnologija

AI mijenja budućnost poslovanja

DAVOS – Gotovo 50 odsto rukovodilaca velikih kompanija smatra da će implementacija vještačke inteligencije dovesti do stvaranja novih poslova u narednih pet godina.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Agencije

Nasuprot njima, 23 odsto ih smatra da neće.

Očekuje se da će se gotovo polovina poslovnih veština koje su sada u opticaju značajno promijeniti u narednih nekoliko godina.

Očekuje se da bi potražnja za naučnicima i stručnjacima koji se bave podacima, kao i poslovnim analitičarima porasla za oko 35 odsto.

Kada je riječ o sektorima koji bi mogli da ostvare najveći priliv zaposlenih, tu su prije svega auto i avio industrija, gdje čak 73 odsto kompanija očekuje dolazak novih stručnjaka.

Odmah za ovim industrijama slijede IT sektor, dizajn i poslovni menadžment.

Što se tiče poslova koje bi u potpunosti preuzela vještačka inteligencija, još uvijek nije sasvim jasno koje industrije i koja radna mjesta su najranjiviji.

Ono što je izvjesno jeste da bi i niskokvalifikovani i visokokvalifikovani radnici trebalo da nauče da koriste vještačku inteligenciju kako bi obezbjedili sebi uspješnu budućnost.

Poslodavci će tražiti AI vještine

U velikim kompanijama, onim sa više od 50.000 zaposlenih, primjena vještačke inteligencije i sposobnost obrade podataka biće glavne vještine koje će se tražiti od budućih zaposlenih.

Većina poslodavaca planira da uloži značajnija sredstva u razvijanje svojih zaposlenih kako bi unapredili poslovanje pomoću veštačke inteligencije. Naravno, analitičnost i kreativnost bi i pored svega trebalo bi da ostanu u samom vrhu poželjnih veština do 2027. godine.

Dakle, ukoliko želite da igrate na sigurno, analitičnost, kreativnost i vještačka inteligencija trebalo bi da budu među najtraženijim vještinama koje bi mogle da vas izdvoje od konkurencije i obezbjede dobro plaćen posao u narednih nekoliko godina.

Stoga ne bi bilo loše da se što pre posvetite njihovom usvajanju i razvijanju. Svjetski ekonomski forum smatra da je najbolji način za tako nešto javno-privatna saradnja sa modernim školama koje nude provjerene i efikasne kurseve koji polaznike obučavaju da spremno odgovore na buduće zahtjeve tržišta rada.

Kvalitet prije automatizacije

Kada se pomene vještačka inteligencija, najviše se govori o obimu automatizacije poslova u bliskoj budućnosti, pa i strahuje po pitanju toga, međutim, prvobitna velika očekivanja sada se polako smanjuju. Naime, smatra se da će do 2027. godine AI uglavnom automatizovati manje kompleksne zadatke, poput prikupljanja informacija i donošenja jednostavnih odluka.

Ono što ohrabruje jeste činjenica da će se uticaj vještačke inteligencije najprije ispoljiti na unapređenje kvaliteta poslova koje obavljamo. Naime, svi oni koji nauče da koriste ovu tehnologiju na svom radnom mjestu imaće bolje rezultate.

Drugim riječima, AI nije tu da nas zamijeni, već da nam pomogne. Sve što je potrebno jeste da se za to pripremimo kroz usvajanje odgovarajućih znanja i vještina.

Vještačka inteligencija je tu da ostane: prema procjenama, oko 75 odsto kompanija planira da implementira neki od AI modela u svoje poslovanje do 2027. godine. Biznisinfo

Objava AI mijenja budućnost poslovanja prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -