Tehnologija

Amerika nudi 10 miliona dolara za informacije o članovima ransomware bande

VAŠINGTON – Američki Stejt department ponudio je nagradu od 10 miliona dolara za informacije koje bi dovele do identifikacije ili lociranja ključnih članova ransomware bande Hive.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Pixabay

Prije skoro tačno godinu dana, nakon operacije koja je trajala sedam mjeseci, FBI je u saradnji sa Evropolom, njemačkim i holandskim vlastima, preuzeo kontrolu nad serverima i veb sajtovima grupe i tako prekinuo njene napade.

Stejt department saopštio da pored 10 miliona dolara za informacije o onima koji imaju rukovodeće pozicije u bandi, nudi i 5 miliona dolara “za informacije koje bi dovele do hapšenja i/ili osude bilo kog pojedinca u bilo kojoj zemlji koji je učestvovao ili pokušao da učestvuje u aktivnosti Hive ransomwarea”.

Nagrade se nude kroz Program za transnacionalni organizovani kriminal Stejt departmenta (TOCRP), koji je i ranije nudio nagrade za članove drugih ransomware bandi.

U decembru je u Parizu uhapšen ruski državljanin zbog sumnje da je posjedovao hiljade dolara ukradenih od francuskih žrtava ransomwarea Hive. Osumnjičeni je bio “bankar” Hive podružnicama, pomažući im da upravljaju ukradenim sredstvima.

Od kad se pojavila u junu 2021., grupa je napala 1.500 žrtava u više od 80 zemalja a tokom pandemije COVID-19, napadala je i škole i bolnice.

Grupa je zaradila najmanje 100 miliona dolara u prvoj godini rada.

FBI kaže da su obezbijeđivanjem ključeva za dešifrovanje za više od 1.300 žrtava uspjeli da spriječe da zaradi još najmanje 130 miliona dolara od plaćanja otkupa.

Kompanija Chainalysis je u izveštaju koji je objavljen ove nedjelje iznijela procjenu da je akcija protiv Hivea imala veće efekte od ušteđenih 130 miliona dolara.

Ukupne praćene isplate ransomwarea za 2022. iznose samo 567 miliona dolara, što ukazuje da su isplate otkupnine spriječene infiltracijom Hivea značajno izmijenile pejzaž ransomwarea u cjelini prošle godine”, rekao je Chainalysis.

Chainalysis je rekao da vjeruje da je gašenje Hivea “možda spriječilo isplatu najmanje 210,4 miliona dolara” koliko bi platile žrtve novih napada.B92/Informacija.rs

Objava Amerika nudi 10 miliona dolara za informacije o članovima ransomware bande prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -