Tehnologija

Mask preselio sjedište Neuralinka iz Delavera u Nevadu

DOVER – Američka neurotehnološka kompanija Neuralink milijardera Ilona Maska premestila je korporativno sedište iz savezne države Delaver u Nevadu, nakon što je sudija iz Delavera odbacio ugovor o isplati 55,8 milijardi dolara, koje je Mask, prema sporazumu iz 2018. godine, trebalo da dobije od svoje kompanije Tesla.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

foto – wikipedia

“Nikada nemojte da imate korporativno sedište u državi Delaver. Preporučujem Nevadu ili Teksas, ukoliko preferirate da akcionari odlučuju”, napisao je Mask na platformi X (Tviter).

Pravni eksperti kažu da većina korporacija uspostavljaju sedišta u Delaveru jer u toj državi zakoni favorizuju korporacije, prenosi AP.

“Delaver je prijateljski prema kompanijskom menadžmentu, ne prema akcionarima”, rekao je profesor za biznis i pravo na Univerzitetu Mičigen.

Krajem januara, kancelarka Delavera Ketlin Sejnt Džud Mekormik poništila je platni paket koji je Tesla uspostavio za Maska 2018. godine, presudivši da je proces bio “pogrešan” i da je cijena “nepravedna”.

U svojoj presudi, ona je paket nazvala “najvećom potencijalnom mogućnošću kompenzacije koja je ikada primećena na javnim tržištima u više redova veličine”.

Mekormik je utvrdila da odboru kompanije Tesla nedostaje nezavisnost od Maska.

Njegovi advokati su rekli da paket mora da ostane u prvobitnoj formi kako bi se Masku dao podsticaj da ne ode, što nije prihvaćeno kao argument na sudu.Euronews/Tanjug

Objava Mask preselio sjedište Neuralinka iz Delavera u Nevadu prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -