Vijesti

Bankarski gigant odustaje od naftnih i gasnih projekata

LONDON – Britanski bankarski gigant Barclays objavio je da više neće direktno finansirati nove naftne i gasne projekte, piše BBC.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Agencije

Takođe najavljuje da će ograničiti kreditiranje energetskih firmi koje planiraju širenje proizvodnje fosilnih goriva.

Barclays je glavni zajmodavac industriji fosilnih goriva, ali je pod sve većim pritiskom da obuzda svoju podršku sektoru.

Prema izvještaju grupe za zaštitu okoline Rainforest Action Network, Barclays je bio najveći finansijer sektora fosilnih goriva u Evropi između 2016. i 2021. godine.

Osigurao je nešto manje od 16,5 milijardi dolara u 2022, iako je to bilo znatno manje nego prethodnih godina. Primjera radi, tokom 2019. i 2020. ta brojka je premašila 30 milijardi dolara.

Međutim, banka je bila pod pritiskom ekoloških aktivista, pojedinačnih investitora-aktivista i slavnih osoba da obuzda svoje aktivnosti u sektoru fosilnih goriva.

U onome što je nazvao „Izjavom o klimatskim promjenama“, Barclays je objavio da više neće pružati direktno finansiranje projekata proširenja nafte i gasa, ili infrastrukture povezane s takvim projektima.

Takođe je rečeno da će prekinuti direktno finansiranje svih naftnih i gasnih projekata u Amazoniji i Arktičkom krugu koji su bili usmereni na vađenje, rafiniranje ili transport nafte iz naftnog peska.

Banka je rekla da će takođe postojati ograničenja u pogledu novog finansiranja za same energetske grupe. Plan nije u potpunosti usmjeren na naftu i gas. Kreditiranje povezano sa rudarenjem uglja i proizvodnjom električne energije na ugalj takođe će biti ograničeno.Bizlife/Seebiz

Objava Bankarski gigant odustaje od naftnih i gasnih projekata prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -