Tehnologija

Android 14 bit će treća i posljednja nadogradnja za ove Galaxy uređaje

Samsung, kao i većina drugih Android proizvođača, ulazi u završne pripreme za Android 14 nadogradnju. Google još nije predstavio najnoviju verziju operativnog sistema za Android uređaje, ali očekuje se da će se to desiti veoma brzo. Nakon toga će kompanije krenuti sa predstavljanjem svojih korisničkih interfejsa i nadogradnjom istih na svoje telefone. Prošle godine, Samsung je uvjerljivo najbrže nadogradio svoje uređaje na Android 13, odnosno One UI 5, a isto se očekuje i ove godine. No, Android 14, odnosno One UI 6 nadogradnja bit će posljednja za neke Galaxy uređaje.

Samsung je posljednjih godina značajno poboljšao svoju softversku politiku. Pri tome mislimo i na dužinu, kao i na brzinu nadogradnji. Tako je Samsung najprije uveo tri velike Android nadogradnje za uređaje visoke i srednje klase, a nakon toga i četiri velike Android nadogradnje. Ove će godine stići One UI 6, koji će biti baziran na Androidu 14, ali neki telefoni koji će dobiti ovu nadogradnju obuhvaćeni su politikom 3 velike Android nadogradnje, što znači da će će im ova nadogradnja biti posljednja velika.

Tako Sammobile prenosi da će sljedećim Galaxy mid-range uređajima One UI 6, odnosno Android 14 nadogradnja biti treća i posljednja:

  • Galaxy A52
  • Galaxy A52s
  • Galaxy A52 5G
  • Galaxy A72
  • Galaxy Tab S7 FE.

Ovih 5 Galaxy uređaja predstavljeno je sa Androidom 11 i do sada su ovi uređaji dobili dvije velike Android nadogradnje. S obzirom na to da je u vrijeme njihovog predstavljanja važila Samsungova politika od 3 velike Android, to znači da će Android 14 biti posljednja velika nadogradnja za njih.

Treba napomenuti da ova lista ne uključuje telefone koji su predstavljeni sa Androidom 12, a koji nisu obuhvaćeni ni trogodišnjom, ni četverogodišnjom politikom nadogradnji, a dobit će Android 14 kao drugu veliku nadogradnju. Radi se, uglavnom, o jeftinim uređajima.

IZVOR/SOURCE

Objava Android 14 bit će treća i posljednja nadogradnja za ove Galaxy uređaje prenijeta sa portala Bajtbox.