Tehnologija

Apple predstavio M2 Pro i M2 Max procesore – Sirova snaga

Kompanija Apple predstavila je jučer dva nova procesora iz svoje ponude – M2 Pro i M2 Max.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

M2 Pro procesor izgrađen je na drugoj generaciji 5 nm proizvodnog procesa i sadrži 40 milijardi tranzistora, što je 20% više u odnosu na M1 Pro. Novi čip podržava do 32 GB LPDDR5 RAM memorije s brzinom od 200 GB/s.

Procesor ima 10 ili 12 CPU jezgri – 6 ili 8 jezgri visokih performansi + 4 visokoefikasne jezgre, kao i do 19 GPU jezgri.

S druge strane. Apple M2 Max procesor ima nevjerovatnih 67 milijardi tranzistora, što je tri puta više od običnog M2 čipa. Podržava do 96 GB LPDDR5 RAM memorije, što je čak četiri puta više nego M2. Ova memorija radi pri 400 GB/s, što je nevjerovatna brzina.

CPU je isti kao kod 12-jezgrene verzije M2 Pro procesora. No, GPU je dvostruko veći sa čak 38 jezgri.

Oba procesora koriste 16-jezgreni Neural Engine sposoban za 15,8 TOPS, što je 40% brže od prethodne generacije. Također, oba procesora imaju ugrađeno video kodiranje/dekodiranje, kao i ProRes motore – jedan u Pro, a dva u Max procesoru. To znači da procesori mogu da obrađuju višestruke 4K i 8K video streamove koriste ProREs, HEVC i H.264.

Apple je na istom događaju predstavio i dva nova proizvoda koja stižu upravo s ovim procesorima. Mac Pro (14” i 16”), kao i Mac mini, o kojima smo već pisali ranije jutros. Novi MacBook Pro koji koriste M2 Pro i M2 Max procesore mogu ponuditi autonomiju do 22 sata s jednim punjenjem, što je sat duže u odnosu MacBook Pro koji stižu sa M1 čipom.

IZVOR/SOURCE

Objava Apple predstavio M2 Pro i M2 Max procesore – Sirova snaga prenijeta sa portala Bajtbox.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -