Tehnologija

BCX prvi u regiji omogućio štednju u kriptovalutama

BANJALUKA – Korisnici “Balkan Crypto Exchange” (BCX) prve i najveće kripto mjenjačnice berze u BiH od sada imaju na raspolaganju novu uslugu koja omogućuje “staking”, odnosno štednju u kriptovalutama.

Foto: Pexels

Promjene na globalnom kripto tržištu, kažu iz ove kompanije, dovele su i do novih pogodnosti za sve kripto korisnike njihove korisničke čiji broj je dostigao čak 13.500.

“Tradicionalni model štednje u bankama dobio je konkurenciju, a prateći promjene u svijetu kriptovaluta i blockchain tehnologije i BiH dobija alternativni put štednje pasivnim prihodom, kroz štednju u kriptovalutama. „Staking“ ili štednja u kriptovalutama od sada je moguća na BCX.ba, što znači da će svi naši korisnici moći da zarade pasivno kroz čuvanje kriptovaluta u posebnom digitalnom novčaniku”, rekli su u BCX-u.

Ulog u kriptovaluti korisnika slično se ponaša kao zarađivanje od kamate na depozite na bankovnom računu. Iako postoji nekoliko razlika između ova dva načina štednje, analogija djeluje prilično dobro za razumijevanje ovog aspekta kriptovalute.

“Projekti kriptovaluta koji nude „staking“ odnosno štednju u kriptovalutama omogućuju zaradu do šest odsto na određene valute”, kažu u BCX-u.

Prije nego što korisnik započne štednju u kriptovalutama, potrebno je da se unutar svog naloga kreira štedni novčanik klikom na opciju „Kreiraj štedni novčanik“ i prihvate neophodne saglasnosti.

“S obzirom na to da štedni novčanici nisu u vlasništvu i pod kontrolom DAM-a već našeg partnera, ne snosimo nikakvu odgovornost za eventualni gubitak kriptovalute sa štednog novčanika korisnika. Svu štetu i evenutalne gubitke koji bi nastali na štednom novčaniku u potpunosti snosi sam korisnik”, rekli su u BCX-u.

Kao posljednji korak, naovde, potrebno je izvršiti verifikaciju, odnosno potvrdu naloga korisnika koja se obavlja tako što dobija jedinstvenu šifru na imejl kojom će otključati i kreirati štedni novčanik.

“Nakon kreiranja štednih novčanika, prikazaće se pet dostupnih novčanika: BTC, LTC, ETH, BCH i USDT sa uvijek dostupnim opcijama za uplatu (oročavanje) i isplatu (razročavanje) kako bi se brzo i jednostavno moglo upravljati valutama i štednjom”, kažu.

Među postojećim kripto novčanicima na BCX.ba platformi, uskoro će se naći i štedni novčanik namijenjen štednji Ethereum 2.0. Do sada su mogućnost štednje na ovaj način imali samo oni koji su posjedovali 32 ili više ETH, a na ovoj platformi korisnici će imati priliku da učestvuju u štednji čak i sa dosta manjim ulaganjima.

“Štednja Ethereum 2.0 omogućava zaradu do četiri odsto, s tim da isplatu uloga kontroliše i omogućava direktno zvanična Ethereum mreža. Štednja na ovaj način je osmišljena i kreirana od strane DAM-a i nalazi se pod našom i kontrolom ETH mreže”, poručili su sa BCX-a.

CAPITAL

Objava BCX prvi u regiji omogućio štednju u kriptovalutama prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.