Vijesti

Vrijednost evra nikad manja, pada i marka

SARAJEVO – Iako je ove godine proslavljena 20. godišnjica uvođenja evra, razloga za slavlje nema, jer je njegova vrijednost 0,97 za jedan dolar, što je najslabija pozicija ikada.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Pixabay

Pad vrijednosti evra, upozoravaju stručnjaci, znači i pad konvertibilne marke.

Novac u novčanicima građana sve manje vrijedi, kažu ekonomisti. Sa padom evra, koji je na istorijskom minimumu, pada i vrijednost konvertibilne marke, iako fiksni kurs stvara privid da je valuta stabilna.

“Kada se saberu dugovi i deficit, jednaki su društvenom proizvodu, to znači da je najmanje četiri marke za jedan evro, što znači da bi cijene trebale da budu duplo, za sve. Novac nema realnu vrijednost, mi mjerimo sadašnje statističke vrijednosti istorijskom vrijednosti novca”, rekao je ekonomista Aleska Milojević.

Stabilnost konvertibilne marke je iluzija, kaže ekonomista Igor Gavran.

“Štetu osjećamo kada je riječ o kupovini energenata, i cijena plina i cijena nafte je vezana za dolar, i također uvoženjem s područja koja nisu u evrozoni postaje skuplji za BiH, a znamo da smo ovisni o uvozu”, navodi Gavran,

Rat u Ukrajini i svjetska ekonomska kriza prednjače na listi uzročnika pada vrijednosti evra. Dok neki profitiraju, za druge nema pozitivnih vijesti. Iz nevladinog sektora smatraju da će građani kroz recesiju platiti finalnu cijenu.

“Iz njihovih džepova i od njihovih malih plata i prihoda veliki dio sredstava otiići za pokrivanje ne samo poskupljenja, nego i niza ozbiljnih promšaja vlasti u BiH”, ističe Branko Todorović iz Helsinškog odbora za ljudska prava.

S druge strane, prognoze ekonomista nisu optimistične.

“Kad dođe vrijeme da se ne mogu vrati dugovi, valuta napušta čvrsti kurs i kreće u tržišno izravnanje i tada grune inflacija, tada krene inflacija koja je u nekim zemljama bila nepojmljivo visoka i kod nas će biti nepojmljivo visoka”, ističe Milojević.

Iako konvertibilna marka neće devalvirati u odnosu na evro, dijelit će njegovu sudbinu kada je riječ o odnosu sa dolarom. BHRT

Objava Vrijednost evra nikad manja, pada i marka prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -