Tehnologija

Četbot nadmašio zaposlene, radi posao za 700 ljudi

ŠTOKHOLM – Švedska finansijsko-tehnološka kompanija Klarna koristi četbot koji pokreće veštačka inteligencija da bi obradila dve trećine upita upućenih korisničkoj službi.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Ilustracija

Ovaj posao inače obavlja 700 zaposlenih u punom radnom vremenu, u firmi koja se najviše bavi uslugama odloženog plaćanja.

Klarna ima 150 miliona korisnika širom svijeta i saradjivala je s kompanijom Open AI kako bi se na osnovu vještačke inteligencije kreirala aplikacija za razgovore s korisničkom službom. U prvom mjesecu četbot je imao 2,3 miliona razgovora, a Klarna procjenjuje da će ove godine zahvaljujući njemu uštedjeti 40 miliona dolara, piše Tajms, a prenosi portal Indeks.

Sebastijan Sjemjatkovski, suosnivač i izvršni direktor Klarne, rekao je: “Ovaj iskorak u interakciji s korisnicima donijeće vrhunsko iskustvo za naše klijente, zanimljivije izazove za naše zaposlene i bolje povrate za naše investitore. Ovo takođe naglašava dalekosežan uticaj koji će veštačka inteligencija imati na društvo. Želimo ponovno da podstaknemo društvo i političare da ovo pažljivo razmotre i vjerujemo da će obzirno, informisano i postojano upravljanje biti ključno za ovu transformaciju naših društava.”

Direktor kaže da neće biti otkaza

Klijenti i dalje mogu da odaberu interakciju s agentima uživo ako to žele, a Klarna je dodala da to neće dovesti do otpuštanja, ističući da je prošle godine proširila svoje partnerstvo s drugim pružaocima usluga za korisnike.

Potencijalni uticaj vještačke inteligencije na sigurnost radnih mjesta izazvao je zabrinutost u nekim sektorima. U septembru prošle godine izvršni direktor BT-a rekao je da će oko 10.000 radnih mjesta biti ukinuto jer najveća britanska telekomunikaciona grupa sve više usvaja automatizaciju i digitalizaciju iz novih tehnologija.

Klarna je objavila da je četbot bio na istom nivou kao i ljudski agenti po pitanju zadovoljstva korisnika, ali mnogo brži, rješavao je tipični zahtjev za manje od dva minuta, u poređenju s 11 minuta, koliko je do tada bilo potrebno. Takođe je omogućio preciznije odgovore, što je dovelo do pada ponovljenih upita od 25 posto.

Aplikacija temeljena na vještačkoj inteligenciji može da rješava upite o povratu novca, vraćanju proizvoda, problemima u vezi sa plaćanjem, otkazivanjem, sporovima i netačnostima računa. Može da govori 35 različitih jezika i dostupna je u 23 zemlje.

Bred Lajtkep, glavni operativni direktor u firmi Open AI, rekao je za Tajms: “Klarna prednjači među našim partnerima u usvajanju i praktičnoj primjeni vještačke inteligencije. Zajedno otkrivamo ogroman potencijal vještačke inteligencije za povećanje produktivnosti i poboljšanje našeg svakodnevnog života.”

Klarna napreduje u planovima za potencijalni izlazak na berzu u Sjedinjenim Američkim Državama, koji bi mogao biti jedan od najvećih ove godine, prema Blumbergu. Klarna razmatra postizanje tržišne kapitalizacije od oko 20 milijardi dolara, a rasprave o detaljima kao što su rokovi i procjene se nastavljaju. B92

Objava Četbot nadmašio zaposlene, radi posao za 700 ljudi prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -