Tehnologija

Whatsapp sprema velike promjene

BRISEL – Regulativa koju su izglasali evropski političari značajno utiče na poslovanje tehnoloških kompanija koje su zbog zakona donesenih na području EU morale da naprave neke promjene koje su godinama izbjegavale.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Pixabay

Npr. upravo zbog evropske regulative iz Mete su odlučili da uvedu pretplatu za Facebook i Instagram (naravno, i dalje su dostupne i besplatne verzije na kojima se prikazuju oglasi), dok će Apple, uprkos velikom opiranju, ipak otvoriti svoj iOS i prodavnicama trećih strana.

Još jedna potencijalno velika promjena koju možemo očekivati zbog evropske regulative odnosi se i na Metin WhatsApp koji bi uskoro mogao napraviti nešto što su na Vajerdu nazvali nezamislivim.

Naime, „WhatsApp“ bi mogao omogućiti korisnicima da se unutar te aplikacije dopisuju s korisnicima koji koriste druge, konkurentske platforme, što će oduševiti korisnike koji bi u tom slučaju s cijelom komunikacijom mogli upravljati samo s jednom aplikacijom.

U teoriji, to bi značilo da bi putem WhatsApp-a mogli dobiti i poslati poruku korisnicima na Viber, Messenger, Signal i druge komunikacijske aplikacije. Dakle, više ne bi morali preuzimati posebne aplikacije samo kako bi komunicirali s nekoliko osoba koje ne koriste WA, već svu svoju komunikaciju mogu vršiti samo putem WhatsApp-a. Tako, ako neko koristi npr. Signal, nećete morati preuzeti Signal kako biste komunicirali s tom osobom, već joj možete slati poruke preko WhatsApp-a.

Ipak, u praksi još nije poznato šta ekipa iz Zukerbergove kompanije smjera za svojih više od dvije milijarde korisnika, odnosno s kojim bi sve komunikacijskim platformama WhatsApp mogao biti kompatibilan, a to bi trebali saznati u bliskoj budućnosti.

Posljednje dvije godine WhatsApp radi na načinu kako bi i drugim aplikacijama omogućio korišćenje njihove platforme i time omogućio komunikaciju korisnika između različitih platformi, a sve to, što je najvažnije, zadržavajući „end-to-end“ enkripciju kojom se štiti privatnost i sigurnost tih poruka.

„Postoji napetost između načina na koji možemo ponuditi interoperabilnost s trećim stranama, a da u isto vrijeme sačuvamo privatnost, sigurnost i integritet ‘WhatsApp’“a, komentarisao je za Vajerd jedan od direktora iz WhatsApp-a Dik Brauer i dodao: Mislim da smo priličino zadovoljni s time gdje smo stigli.

Interoperabilnost u WhatsApp-u, ali i u još jednoj Metinoj aplikaciji, Mesindžeru, na početku će se fokusirati na slanje tekstualnih poruka, slika, videa, datoteka i glasovnih poruka između samo dvije osobe. Grupni razgovori i glasovni pozivi takođe su u planu, ali ne odmah.

Brauer naglašava i kako će sami korisnici odlučiti da li žele da komuniciraju putem WhatsApp-a s drugim komunikacijskim platformama ili ne, a onima koji se odluče na to, poruke iz aplikacija trećih strana pojaviće se u posebnom inboksu. Razlog za to je, objasnio je ovaj direktor iz Mete, to što te mreže prilično drukčije i korisnicima neće moći da omoguće isti nivo bezbjednosti i privatnosti kao i na sopstvenoj platformi.

Komunikacijske aplikacije koriste sopstvene konfiguracije i različite protokole i koriste različite standarde po pitanju privatnosti, objasnili su na Vajerdu zašto proces implementacije interoperabilnosti nije jednostavan. WhatsApp na njemu radi više od godinu dana, pa će i dalje biti potrebno neko vrijeme dok ova mogućnost postane dostupna na toj platformi. Nezavisne novine

Objava Whatsapp sprema velike promjene prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -