Tehnologija

Google plaća 700 miliona dolara potrošačima u nagodbi za Google Play

Google je pristao platiti 700 miliona dolara i dozvoliti veću konkurenciju u svojoj Play pravnici aplikacija, u skladu s uslovima antimonopolske nagodbe sa američkim državama i potrošačima podnesenim federalnom sudu u ponedjeljak.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

U odvojenim pritužbama, Ministarstvo pravde i desetine država optužili su Google 2020. da je zloupotrebio svoju dominaciju u online pretraživanju navodno nanevši štetu konkurenciji putem ugovora s bežičnim operaterima i proizvođačima pametnih telefona koji su Google pretraživanje učinili zadanom ili ekskluzivnom opcijom na proizvodima koje koriste milioni potrošača.

Pritužbe su se na kraju objedinile u jedan predmet.

“Danas su javno objavljeni detalji o nagodbi postignutoj u septembru sa državnim odvjetnicima”, rekao je glasnogovornik Googlea u saopćenju od ponedjeljka.

Prema nagodbi i izjavi kompanije: “Google će uplatiti 630 miliona dolara u fond za poravnanje koji će biti distribuiran u korist potrošača prema planu koji je odobrio sud.”

Još 70 miliona dolara bit će uplaćeno u fond koji će koristiti države, prema nagodbi podnesenoj na saveznom sudu u San Francisku, piše biznis.

Haber.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -