Tehnologija

Hrvatskoj treba još 50.000 stručnjaka u IT sektoru

ZAGREB – Hrvatskoj za ostvarenje digitalne transformacije i ciljeva strategije razvoja digitalnog društva do 2030. treba dvostruko više IT stručnjaka ili oko 100 hiljada, u čemu može pomoći i država digitalnim vaučerima za obrazovanje, jedan je od zaključaka sa sjednice Nacionalnog vijeća za digitalnu transformaciju.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO:Pixabay

O tome su nakon te sjednice održane  juče saopštili predsjednik udruženja HUP ICT Hrvoje Balen i rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić, napominjući da danas Hrvatska ima oko 50 hiljada ICT stručnjaka, što smatraju nedovoljnim za ostvarivanje svih ciljeva iz nacionalne i EU-ove digitalne strategije do 2030. godine.

Poslodavci su dosta angažovani u pripremi svih dokumenata i svi imamo ambiciozne ciljeve za digitalizaciju, koji su dostižni, ali uz znanje odnosno stručne ljude. Zato smo na sjednici dogovorili da će se osnovati više radnih tijela, pa i one koja će pratiti razvoj i predlagati rješenja za povećanje broja ICT stručnjaka. Uz sredstva iz EU fondova važno je i na nacionalnoj razini podsticati ulaganja u obrazovanje za digitalizaciju, pa i u sklopu zakona o podsticanju ulaganja”, naglasio je Balen.

 Poslovni dnevnik

Objava Hrvatskoj treba još 50.000 stručnjaka u IT sektoru prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -