Tehnologija

Iako imaju zabranu – Američka vlada želi znati kako su Huawei i SMIC uspjeli napraviti 5G čip

Huawei je prošle sedmice predstavio dva modela iz Mate 60 serije – Huawei Mate 60 i Huawei Mate 60 Pro. Iako to kompanija nije otkrila na predstavljanju, naknadno je otkriveno da oba ova telefona pokreće potpuno novi Kirin 9000S 5G čip, što je veliki korak za Huawei koji već nekoliko godina nije proizveo 5G čip. Međutim, nije jasno na koji način su Huawei i SMIC uspjeli napraviti ovaj čip, a to se pitaju i iz američke Vlade.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Mnogi zvaničnici američke Vlade šokirani su činjenicom da su Huawei i SMIC napravili 5G čip, unatoč zabranama koje imaju od strane američkih vlasti. Kompanije nemaju posebnu licencu za proizvodnju 5G čipova, te nije jasno kako su uspjeli dovršiti ovaj projekat.

Za proizvodnju 7 nm čipova, livnica obično koristi mašinu za ekstremnu ultraljubičastu litografiju (EUV) za urezivanje kola na silikonskoj pločici. Samo jedna kompanija na svijetu, holandska ASML, proizvodi ovu mašinu i ona se pridružila SAD-u i pristala na to da se EUV mašine ne isporučuju u Kinu. Proizvodnja 7 nm čipa za pametni telefon bez EUV nije nemoguća, ali je dugotrajan i težak posao.

Kako prenosi South China Morning Post (SCMP), američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan kaže da američka Vlada želi znati tačan sastav novog Kirin čipa.

On je naveo da neće komentarisati ovaj čip dok američke vlasti ne dobiju više informacija o njegovim specifikacijama.

Ukoliko se utvrdi da je novi čip napravljen koristeći zabranjene tehnologije, SAD bi mogle oštro reagovati.

Iako je novi 7 nm Kirin 9000S čip nekoliko generacija iza 3 nm Appleovog A17 Bionic čipa, neki analitičari vjeruju da bi Huawei Mate 60 i Huawei Mate 60 Pro mogli smanjiti prodaju iPhonea u Kini za čak 38%.  

IZVOR/SOURCE

Objava Iako imaju zabranu – Američka vlada želi znati kako su Huawei i SMIC uspjeli napraviti 5G čip prenijeta sa portala Bajtbox.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -