Tehnologija

Izrael će podržati izgradnju Intelove fabrike čipova sa 3,2 milijarde dolara

KIRIAT GAT – Izraelska vlada je pristala da izdvoji 3,2 milijarde dolara za podršku izgradnje fabrike čipova Intela na jugu zemlje koja će koštati ukupno 25 milijardi.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Pixabay

Kalifornijska firma Intel će proširiti svoje postojeće postrojenje kod grada Kiriat Gat koje se nalazi 42 kilometara od Pojasa Gaze u kome trenutno bukte sukobi između Vojske Izraela i palestinskog Hamasa, prenosi Si-En-Bi-Si (CNBC).

Ova investicija je “važan dio napora kompanije Intel da podstakne otporniji lanac snabdevanja” pored ulaganja u proizvodnju u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama, navodi se u saopštenju Intela.

Izraelska ministarstva finansija i ekonomije smatraju da Intelovo ulaganje predstavlja veliki izraz poverenja u lokalnu privredu uprkos ratu sa Hamasom.

“Ova investicija, u vrijeme kada Izrael vodi rat protiv apsolutnog zla, rat u kome dobro mora da pobijedi zlo, predstavlja ulaganje u prave i pravedne vrednosti koje predstavljaju napredak čovečanstva”, rekao je ministar finansija Izraela Bezalel Smotrič.

Novi projekat će stvoriti nekoliko hiljada novih radnih mesta, a Intel se obavezao da će u narednih deset godina od izraelskih dobavljača kupiti robu i usluge za 16,6 milijardi dolara. B92/Tanjug

Objava Izrael će podržati izgradnju Intelove fabrike čipova sa 3,2 milijarde dolara prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -