Tehnologija

Južna Koreja smanjila proizvodnju čipova

SEUL – Proizvodnja poluprovodnika u Južnoj Koreji pala je prvi put u više od četiri godine, što je znak da se proizvođači čipova pripremaju za usporavanje globalne potražnje.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Pixabay

Proizvodnja poluprovodnika pala je za 1,7 odsto u augustu u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je oštar preokret u odnosu na povećanje od 17,3 odsto objavljeno u julu, pokazali su u petak podaci Statistike Koreje.

Prvi pad proizvodnje od januara 2018. poklapa se s rastom zaliha čipova koje su u augustu bile veće za 67,3 odsto, što sugeriše da se proizvođači prilagođavaju pogoršanim očekivanjima u svjetskoj privredi. Fabričke isporuke su također pale drugi mjesec zaredom u augustu, pa su niže za 20,4 odsto, saopštio je zavod za statistiku.

Ova tri indikatora nude najnovije dokaze da globalna ekonomija ide ka padu, vođena manjom potražnjom za elektronikom koja je bila glavni izvor ekonomskog rasta.

Kompanija Micron Technology Inc. u SAD-u objavila je slabu prognozu za tekući kvartal, rekavši da brzo djeluje kako bi se izborila sa slabljenjem potražnje, uključujući usporavanje proizvodnje.

Ranije ovog mjeseca korejski Samsung Electronics Co. također je upozorio na sumorna očekivanja Prihoda za drugu polovinu godine. Tržište dinamičke memorije sa slučajnim pristupom, Samsungovog ključnog pokretača prihoda, toliko brzo pada da se prepolovilo u periodu između maja i jula, prema IC Insights.

Proizvođači čipova su najveći industrijski sektor u ekonomiji Južne Koreje, koja se oslanja na trgovinu, koja se bori s visokim cijenama energije i valutom koja je ove godine najviše depresirala u Aziji mimo jena. Bloomberg Adria

Objava Južna Koreja smanjila proizvodnju čipova prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -