Tehnologija

Kako ptice grabljivice vide bolje od nas

Vilijam Hodos, ugledni profesor emeritus na Univerzitetu Merilend je želio da otkrije koje su to osobine očiju ptica koje im omogućavaju da vide mnogo bolje od ljudi.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

On je proučavao vid ptica sedamdesetih godina prošlog vijeka i otkrio je dvije karakteristike koje orlovima omogućavaju oštriji vid.

Prvo, njihove mrežnjače su gušće pokrivene čunjićima, ćelijama koje detektuju svjetlost, nego ljudske mrežnjače, što im povećava sposobnost da razaznaju sitne detalje, baš kao što veća gustina piksela povećava rezoluciju kamera.⁠ ⁠

Drugo, orlovi imaju mnogo dublju foviju, strukturu bogatu čunjićima na zadnjem dijelu oka, koja detektuje svjetlost iz centra našeg vidnog polja.

“Naša fovija je mala školjka ili činija, dok je kod sokola ili orla to konveksna jama. Neki istraživači misle da ta duboka fovija omogućava njihovim očima da djeluju kao teleobjektiv, dajući im dodatno uvećanje u centru njihovog vidnog polja”, rekao je Hodos.⁠

Pored oštrog fokusa i centralnog uvećanja, orlovi, kao i sve ptice, imaju i superiorni kolorni vid. Oni vide boje živopisnije nego mi, mogu da razlikuju više nijansi, a mogu i da vide ultraljubičasto svjetlo – sposobnost koja se razvila da im pomogne da otkriju mali plijen pomoću tragova njihovog urina, koji reflektuju UV zrake. Međutim, nema načina da saznamo kako izgledaju te dodatne boje, uključujući ultraljubičastu, prenosi Politikin magazin.

“Zamislite da ste htjeli da opišete boju paradajza nekome ko je rođen slijep. Ne biste mogli. Ne možemo ni da nagađamo kakav je njihov subjektivni osjećaj ultraljubičastog svjetla”, istakao je Hodos, pišu nezavisne.

Haber.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -