Tehnologija

Kako spriječiti da vam se telefon pregrije na vrućini

Pametni telefoni generalno “ne vole” vrućinu i ona u velikoj mjeri može negativno uticati na njihove performanse. U nešto ekstremnijim slučajevima – izazvati i trajno oštećenje uređaja.

Za početak, dobro je da znate koja je bezbjedna radna temperatura vašeg uređaja. Ona blago varira od modela do modela, ali se uglavnom kreće između 0 i 35 stepeni celzijusa.

Igranje igrica, aplikacije koje rade u pozadini, GPS, Wi-Fi, gledanje video snimaka, prenos podataka preko 4G mreže, prekomjerna upotreba kamere i video snimanje dodatno zagrijvaju uređaj. Ako neke od ovih stvari radite na suncu ili simultano, velike su šanse da će se telefon pregrijati.

Osvjetljenost ekrana je još jedan problem. Tokom sunčanih, ljetnih dana, osvjetljenost je najčešće na maksimumu, što dodatno zagrijava panel.

Pored ekrana, ukoliko ste u području slabijeg dometa, antena će se zagrijvati mnogo više nego inače i tu toplotu prenositi na ostale dijelove telefona.

Zbog kompaktnosti i gustine komponenti, toplota se lako može prenijeti i na bateriju telefona. Skoro svi gedžeti danas koriste litijum-jonske baterije koje su jako efikasne, ali imaju veliku manu – izuzetno su osjetljive na toplotu i temperaturne razlike.

Šta da radim?

Stručnjaci preporučuju da telefon držite na hladnom i provjetrenom mjestu. Kada ga nosite sa sobom, trudite se da ga što manje izlažete suncu i koristite u hladovini kad je god to moguće.

Posebno treba obratiti pažnju na punjenje. Pravilo je jednostavno – što se telefon brže puni, to se više zagrijeva. Kada je bežično punjenje u pitanju, situacija je još gora. Većina uređaja danas podržava neku vrstu brzog punjenja i zbog toga se preporučuje da, makar dok je na punjaču, uređaj udaljite od prozora ili mjesta gdje je izložen direktnoj sunčevoj svjetlosti. Eksperti takođe preporučuju da tokom punjenja skinete masku i da ga ne izlažete zadacima koji su intenzivni za čipset, poput igranja igrica.

Jedan od načina da smanjite mogućnost pregrijavanja jeste da redovno ažurirate telefon i koristite kablove i adaptere koje je odobrio proizvođač. Ako vam se telefon pregrijava svaki put kad ga punite, to može biti zbog opreme koju koristite, ne samog telefona.

Stručnjaci takođe preporučuju da tokom vrelih letnjih dana pozatvarate sve nepotrebne aplikacije u pozadini i, makar dok ste napolju, ugasite Wi-Fi i Bluetooth, kako bi se čipset manje grijao.

Neki telefoni, poput Ajfona, izbacuju upozorenje kada je uređaj dugo izložen visokim temperaturama, prenosi “Nova”. Ova opcija je automatska i blokira većinu funkcija telefona dok se uređaj adekvatno ne ohladi. prenose nezavisne

Haber.ba