Tehnologija

Kina: SAD stvaraju neizvjesnost u industriji čipova

PEKING – Kina je kritikovala pooštravanje američkih pravila o izvozu poluprovodnika, navodeći da stvaraju veće prepreke u trgovini i više neizvijesnosti u industriji čipova.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Pixabay

Administracija američkog predsjednika Džoa Bajdena revidirala je prošle nedelje pravila koja otežavaju Kini pristup američkim čipovima za vještačku inteligenciju i alatima za proizvodnju čipova, što je deo šireg napora da se oslabi kineska industrija zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbjednost, prenosi Reuters.

“SAD su proširile koncept nacionalne bezbjednosti, arbitrarno revidirale pravila i pooštrile mjere kontrole. To nije samo postavilo više prepreka i nametnulo teži teret za usklađivanje kineskim i američkim kompanijama koje žele da normalno sarađuju ekonomski i u trgovini, već je stvorilo ogromnu neizvjesnost za globalnu industriju poluprovodnika”, saopštilo je Ministarstvo trgovine Kine.

SAD su prošlog oktobra uvele pravila kojima se zabranjuje izvoz naprednih čipova, a to je pogodilo kompanije poput Nvidia i AMD.

Kina je spremna da sarađuje sa svim stranama kako bi ojačala obostranu korist i promovisala bezbjednost i stabilnost globalne industrije poluprovodnika i lanca snabdevanja, navodi kinesko ministarstvo.

SAD od 2019. godine ograničavaju Kini pristup tehnologiji poluprovodnika, kada je administracija tadašnjeg predsjednika Donalda Trampa zabranila kineskoj kompaniji Huawei da kupuje vitalnu američku tehnologiju i zabranila da se njena oprema koristi u američkim telekomunikacionim mrežama. B92

Objava Kina: SAD stvaraju neizvjesnost u industriji čipova prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -