Tehnologija

Ko je prodao najviše telefona u Q1 2023? – Evo liste od Top 5

Iza nas je prvi kvartal 2023. godine. U narednom periodu uslijedit će razni izvještaji kompanija o poslovanju u pomenutom periodu. Canalys je objavio svoj preliminarni izvještaj o prodaji pametnih telefona u svijetu u prvom kvartalu 2023. godine, pa pogledajmo kako su poslovale kompanije u ovom periodu.

Prije svega, isporuke u prvom kvartalu ove godine pale su za 12% u odnosu na isti period prošle godine. To znači da tržište pametnih telefona već peti kvartal zaredom bilježi pad prodaje.

Prema analitičaru Sanyamu Chauraisa, pad prodaje je očekivan. Iako su kompanije više ulagale u promocije, potražnja potrošača je ostala na niskom nivou, posebno za telefonima niže klase, a zbog visoke inflacije.

Kontinuirano slaba potražnja dovela je do toga da proizvođači smanje obim proizvodnje jer nastoje očistiti postojeće zalihe, što je dugoročno utjecalo na lanac nabavke komponenti.

Južnokorejski tehnološki gigant Samsung vratio je prvo mjesto od Apple-a. Ovo zbog nešto manjeg interesa za iPhone 14 Pro seriju u ovom periodu godine, dok je kompanija Xiaomi zabilježila popriličan pad prodaje telefona, ali je ipak uspjela zadržati treće mjesto.

Samsung je imao tržišni udio od 22%, a Apple svega 1% manje. Xiaomi je na trećem mjestu imao tržišni udio od 11%, dok se na četvrtom mjestu našla kineska kompanija Oppo sa udjelom od 10%. Listu od Top 5 zatvara još jedna kineska kompanija – Vivo. Vivo je zabilježio tržišni udio od 8% na tržištu pametnih telefona, dok svi ostali proizvođači zajedno imaju udio od 28%.

Prvi znakovi oporavka tržišta pametnih telefona očekuju se u drugom kvartalu ove godine.

IZVOR/SOURCE

Objava Ko je prodao najviše telefona u Q1 2023? – Evo liste od Top 5 prenijeta sa portala Bajtbox.