Vijesti

Koliku je dobit ostvarila Centralna banka BiH u 2022. godini

Pored izazovnih okolnosti i globalnih ekonomskih i financijskih aktivnosti zbog rata u Ukrajini i značajnog rasta kamatnih stopa na međunarodnim finansijskim tržištima, Centralna banka Bosne i Hercegovine je u 2022. godini omogućila stabilnost domaće valute dajući stabilnost finansijskom tržištu u BiH.

– Deviznim rezervama se upravljalo vodeći se principima sigurnosti i profitabilnosti, čime je uspješno održavana monetarna stabilnost. Promjena situacije na međunarodnim tržištima donijela je sa sobom i veći povrat po osnovu ulaganja deviznih rezervi, te je Centralna banka BiH krajem 2022. godine ostvarila čisti profit u iznosu od 25,9 miliona maraka, prenio je Faktor pozivajući se na Godišnji izvještaj CBBiH.

U izvještaju se navodi da je CBBiH pravovremeno reagovala na međunarodnom finansijskom tržištu u okolnostima značajnog rasta kamatnih stopa, te da su restrukturiranjem investicionog portfelja umanjeni negativni efekti rasta kamatnih stopa na vrijednost deviznih rezervi, istovremeno osiguravajući kontinuitet adekvatnog povećanja monetarno pasivnih deviznih rezervi.

(Haber.ba)