Tehnologija

Kriptovalute u padu, ima li prostora za paniku?

BANJALUKA – Tržište kriptovaluta je u slobodnom padu i sve ukazuje na to kako će se negativni trendovi nastaviti i u narednim danima.

FOTO: Pixabay

Najpoznatija valuta “Bitcoin” u momentu pisanja ovog teksta je vrijedila 33.904 dolara,  što je duplo manje nego prije dva i po mjeseca kada se za ovaj virtuelni novčić plaćalo i 68.000 dolara.

Međutim, stručnjaci sa kojima smo razgovarali kažu kako mjesta za paniku nema te da tržište reaguje na planove i odluke najvećih svjetskih ekonomija koje trenutno ne idu u korist kripto novca.

Kripto stručanjak i osnivač “BCX”, prve kripto mjenjačnice u BiH, Nikola Klak kaže za portal CAPITAL kako izvor problema treba tražiti u Rusiji, gdje je Centralna banka dala prijedlog da se zabrani rudarenje kriptovaluta.

Slično je bilo i sa Kinom, kada je u proljeće prošle godine zabranjeno rudarenje, pa se cijena strmoglavila, ali se isto tako kasnije oporavila i snažno rasla” kaže Klak.

Prema njegovim riječima, riječ je o tržištu koje kao i svako drugo ima period rasta i pada. Obrazac kretanja cijene u posljednjih pet godina u kripto svijetu je takav da krajem godine ono raste, a u prvom kvartalu dolazi do stagnacije.

On investitore poziva na strpljenje i poručuje kako tržište kriptovaluta nije za one koji paničare i koji su osjetljivi na nagle promjene.

Generalno, u toku godine se dva do tri puta dešavaju padovi. Prošle godine Bitcoin je bio na 13.000 dolara, rastao je do 65.000, a sada je pao na 33.000. Opet je tri puta veći nego što je bio prošle godine u ovo vrijeme”, ukazuje Klak.

On kaže kako na “BCX” platformi dosta ljudi koristi priliku i kupuje po niskim cijenama, što je dobar znak kada je budućnost tržišta u pitanju.

Nakon velikog pada vrijednosti kriptovaluta prethodnih nedjelja, najpoznatija kriptovaluta Bitcoin danas je u jednom trenutku pala na 34.064 dolara, pokazuju podaci sajta coindesk.com, koji uživo prati kretanje kriptovaluta.

Vrijednost bitkoina se tako skoro prepolovila u odnosu na prije samo dva i po mjeseca, kada je dostigao vrijednost od skoro 68.000 dolara.

Inače, svjetski stručnjaci kao jedan od razloga za nagli pad vrijednosti kriptovaluta navode i najavu administracije SAD da bi sljedećeg mjeseca mogla da bude objavljena početna vladina strategija za digitalnu imovinu i da će od saveznih agencija biti zatraženo da procijene rizike i mogućnosti koje ona predstavlja.

Zbog toga pojedini analitičari očekuju dalji pad kriptovaluta, pa su se pojavile i prognoze da bi nakon eventualnog smanjenja vrijednosti do 30.000 dolara moglo da se dogodi urušavanje Bitcoina, čija bi cijena mogla da padne do 10.000 dolara.

CAPITAL: Dejan Tovilović, agencije

Objava Kriptovalute u padu, ima li prostora za paniku? prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.