Tehnologija

Mask ponudio 41,4 milijarde dolara za Twitter

NJUJORK – Ilon Mask je dao “odličnu i konačnu” ponudu da kupi cijeli Twitter, navodeći da kompanija ima “golemi potencijal koji će on otključati”.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Pixabay

Mask, najbogatiji čovjek na svijetu, ponudio je otkup sve Twitterove dionice po 54,20 dolara po dionici, odnosno 41,4 milijarde dolara, što je 54 odsto više od cijene dionica 28. januara. Vrijednost cijene dionice Twittera skočila je odmah za 18 odsto.

“Investirao sam u Twitter jer vjerujem u potencijal platforme za stvaranje slobode govora širom svijeta. Vjerujem da je sloboda govora imperativ za funkcionalnu demokraciju”, napisao je Mask u pismu predsjedniku uprave Twittera, Bretu Tejloru, pokazuju papiri predani Američkoj komisiji za reguliranje i trgovinu vrijednosnim papirima (SEC).

Ovaj mjesec otkrio da ima dionice Twittera

Mask je ranije ovoga mjeseca otkrio kako ima 9,2 postotni udio u kompaniji, što ga je učinilo najvećim privatnim dioničarem Twittera. Nakon Maskove objave, cijena Twitterove dionice porasla je za 27 posto. Mask je dodao kako bi, ako se njegova ponuda odbije, “morao razmotriti svoju poziciju dioničara”.

Prema Bloombergovim podacima, Mask si može priuštiti preuzeti cijeli Twitter. Njegovo trenutno bogatstvo se procjenjuje na 260 milijardi dolara, a Twitterova tržišna vrijednost na 37 milijardi. Prema cijeni koju Mask nudi za preostale dionice, platio bi nešto više, 43 milijarde dolara.

Telegram.hr

Objava Mask ponudio 41,4 milijarde dolara za Twitter prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -