Tehnologija

Microsoft bilježi pad profita od 12 odsto

REDMOND – Iz kompanije Microsoft je saopšteno da je u kvartalu od oktobra do decembra 2022. godine tehnološki gigant zabilježio pad profita od 12 odsto, što je odraz ekonomske neizvjesnosti koja je navela rukovodstvo da otpusti 10.000 radnika.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Pixabay

Kompanija je prijavila kvartalni profit od 16,43 milijarde dolara, odnosno 2,20 dolara po akciji.

Izuzimajući jednokratne stavke, kao što je 800 miliona dolara za isplatu otpremnina otpuštenim radnicima, Microsoft je zaradio 2,32 dolara po akciji, što je iznad očekivanja Wall Streeta.

Nakon objave finansijskih rezultata, na produženom trgovanju akcije kompanije su porasle za više od četiri odsto, piše The Wall Street Journal.

U periodu od početka oktobra do kraja decembra, odnosno u drugom fiskalnom kvartalu, proizvođač softvera zabilježio je prihod od 52,75 milijardi dolara, što je dva odsto više u odnosu na isti period prije godinu dana. Analitičari koje je anketirao FactSet očekivali su da će Microsoft u ovom kvartalu ostvariti prihod od 52,99 milijardi dolara.

Tehnološki gigant je prošle nedelje kao razlog za otpuštanje pet odsto zaposlenih naveo “makroekonomske uslove i promenu prioriteta kupaca”.

Microsoft je jedna od brojnih tehnoloških kompanija, među kojima su i Google, Amazon, Salesforce i Meta, koja najavljuje masovna otpuštanja.

Očekivalo se da će sektor poslovanja ove kompanije koji se bavi personalnim kompjuterima nastaviti da bilježi pad, do koga su ranije u toku prošle godine dovele ekonomska neizvjesnost i smanjena potražnja. Kvartalna prodaja u ovom sektoru je pala za 19 odsto, na 14,24 milijarde dolara.

Kako navode iz firme Gratner, koja se bavi istraživanjem tržišta, isporuka računara širom svijeta opala je u kvartalu od oktobra do decembra za 28,5 odsto u odnosu na isti period 2021. godine. Biznis.rs

Objava Microsoft bilježi pad profita od 12 odsto prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -