Tehnologija

Microsoft prodaje dijelove za Xbox kontrolere

Međutim, Microsoft sada pravi ogroman korak u svijet samostalnih popravki.

Kompanija Microsoft je počela prodavati zamjenske dijelove za svoje Xbox kontrolere, koji dolaze sa instrukcijama i korak-po-korak video uputstvima. Na taj način bi gameri trebali dugoročno uštedjeti nešto novca. Program uključuje standardne Xbox Wireless Controller i Xbox Elite Series 2 Wireless Controller.

Microsoftova prodavnica nudi zamjenske ploče, palice, dugmad kućišta i još mnogo toga, a zamjenski dijelovi rješavaju različite probleme.

U prošlosti su se gejmeri u slučaju kvara odlučivali na kupovinu novog kontrolera ili su se oslanjani na rizične popravke treće strane.

Cijene variraju od 24 dolara za set dugmadi do 60 dolara za ploče i motor. Vibracioni motor košta 35 dolara, a dostupna su i zamjenska kućišta, no samo u crnoj i bijeloj boji, navodi Klix.

Microsoft nije jedini koji omogućava DIY popravke. Sonyjev DualSense Edge kontroler se isporučuje sa zamjenskim modulima kontrolne palice, ali kompanije ne prodaje druge dijelove putem online prodavnice.

Nintendo ne prodaje komponente za popravku kontrolera, ali besplatno ih popravlja u svojim servisnim centrima, pišu Nezavisne.

Haber.ba