Vijesti

Cijene nafte porasle 6. nedjelju zaredom

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošle nedjelje za 1,4 odsto, na 86,24 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2,8 odsto, na 82,82 dolara.

Na oba tržišta cijene barela najviše su od sredine aprila ove godine.

Saudijska Arabija produžila je dobrovoljno smanjenje proizvodnje nafte od milion barela dnevno do kraja septembra, ostavljajući otvorena vrata za još jedno takvo produženje nakon septembra. Rusija je takođe odlučila smanjiti izvoz nafte za 300.000 barela dnevno sljedeći mjesec.

– S nastavljenim smanjenjem proizvodnje predviđamo tržišni manjak od više od 1.5 miliona barela dnevno (bpd) u septembru, nakon procijenjenog deficita od oko dva miliona BDP u julu i avgustu – naveli su analitičari UBS u bilješci klijentima.

Što se tiče potražnje, prema riječima zamjenika ruskog premijera Aleksandera Novaka nakon sastanka ministarskog panela Organizacije zemalja izvoznica nafte i saveznika, globalna bi potrošnja nafte ove godine mogla porasti za 2,4 miliona barela dnevno.

Sastanak nije doveo do nikakvih promjena u politici proizvodnje tog naftnog kartela, ali najavljeno je da ako dođe do bilo kakvih tržišnih poremećaja da su odmah spremni reagovati.

U međuvremenu, službeni američki podaci govore o rekordnom padu zaliha sirove nafte u SAD prethodne nedjelje za 17 miliona barela, jer su izvoz i prerada sirove nafte u rafinerijama porasli na vrhuncu ljetne sezone putovanja, što takođe ide u prilog poskupljenju nafte.

U UBS očekuju da će se cijene Brenta naredih mjeseci kretati u rasponu od 85 do 90 dolara po barelu, piše See Biz.

BONUS VIDEO:

Objava Cijene nafte porasle 6. nedjelju zaredom prenesena sa portala Aloonline.ba.