Tehnologija

Nećete vjerovati na koji vam način hakeri mogu ući u mobitel: Stručnjaci upozoravaju, a evo i kako se zaštititi

Biti siguran na internetu danas je iznimno teško, ali se svakodnevno razvija sigurnost za naše mobitele, laptope i kompjutere. Kako se cyber sigurnost poboljšava, hakeri koriste sve sofisticiranije tehnike u pokušaju provale u vaše uređaje.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Stručnjaci sada upozoravaju da bi potencijalni hakeri mogli početi koristiti kamere za otkrivanje topline za praćenje lozinki nekoliko sekundi nakon što su utipkane prateći toplinu naših prstiju.

Ovo izmiče kontroli

Istraživači sa Sveučilišta u Glasgowu upotrijebili su umjetnu inteligenciju kako bi otkrili da se oko 86 posto lozinki može probiti pomoću termalnih slika snimljenih oko 20 sekundi nakon što ih je netko upisao. Nakon 30 sekundi, to je palo na 76 posto lozinki, a unutar minute palo je na 62 posto. Hakeri koji koriste toplinske slike mogli bi uočiti svjetlija područja koja se pojavljuju na slici – što je područje svjetlije, to je nedavno dodirnuto.

Zatim je moguće izmjeriti intenzitet toplijih područja kako bi se odredila specifična slova, brojke ili simboli koji čine zaporku, utvrdilo kojim su redoslijedom korišteni i, na kraju, točno pogodila vaša lozinka. Autori studije upozorili su da bi se hakeri mogli okrenuti takvim metodama kako bi hakirali telefone ili računala, kako tehnologija termovizije postaje jeftinija.

Upozoravaju i kako se zaštititi

Mohamed Khamis iz tima Sveučilišta u Glasgowu rekao je: “Kažu da morate razmišljati kao lopov da biste uhvatili lopova. Razvili smo ThermoSecure pažljivo razmišljajući o tome kako bi zlonamjerni akteri mogli iskoristiti termalne slike da provale u računala i pametne telefone. Pristup termovizijskim kamerama pristupačniji je nego ikad – mogu se pronaći za manje od 200 funti, a strojno učenje također postaje sve dostupnije. Zbog toga je vrlo vjerojatno da ljudi diljem svijeta razvijaju sustave slične ThermoSecureu kako bi ukrali lozinke.”

“Važno je da istraživanje računalne sigurnosti drži korak s tim razvojem kako bismo pronašli nove načine za smanjenje rizika, a mi ćemo nastaviti razvijati našu tehnologiju kako bismo pokušali ostati korak ispred napadača.”

Postoje i alternativna rješenja

Ako želite ostati sigurni, istraživanje je pokazalo da je duže lozinke teže probiti. Studija je pokazala da su lozinke od šest znakova bile ispravno provaljene u 100 posto slučajeva, u usporedbi s 82 posto vremena za lozinku od 12 znakova i 67 posto za lozinku od 16 znakova.

A ako želite biti dodatno sigurni, možete u potpunosti odustati od ručnog unosa lozinke.

Khamis je nastavio: “Korisnici mogu pomoći da njihovi uređaji i tipkovnice budu sigurniji usvajanjem alternativnih metoda autentifikacije, poput otiska prsta ili prepoznavanja lica, koji umanjuju mnoge rizike od termičkog napada, prenosi klik.

Haber.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -