Tehnologija

NOVA VRSTA BUBE: Otkriće iz skeniranog 230 miliona godina starog životinjskog izmeta

NEKI VEOMA STARI PREDMETI pojavljuju se u izuzetnim posudama – pozlaćenim sarkofazima, izrezbareni kovčezima – a drugi u manje privlačnim pakovanjima. Novootkrivena buba Triamyxa coprolithica među ovim je drugopomenutima.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Jedan tim naučnika izvjestio je da je otkrio ovu vrstu u koprolitu, poznatom i kao fosilizovani izmet. Tim je koristio sinhrotronsku mikrotomografiju, moćnu rendgensku tehniku, da skenira drevni izmet koji su naučnici iskopali u Poljskoj.

Unutar 230 miliona godina starog izmeta, veličine dva centimetra u prečniku, nalazili su se djelimični i cijeli primjerci male bube. Martin Kvarnstrom, glavni autor istraživanja, kaže da kada vidite trodimenzionalno skeniranje ovih buba, “one kao da oživljavaju pred vama”. Čak i s nešto netaknutih nježnih nogu i antena, ostaci su očuvani dovoljno dobro da identifikuju ove bube kao ranije nepoznatu, sada izumrlu vrstu – vrstu insekata koja je prvi put otkrivena u koprolitu.

Istraživači su postavili teoriju da balega potiče od Silesaurus opolensisa – srodnika dinosaurusa dugog do dva i po metra – i nadaju se da će njihovo otkriće podstaći paleontologe da više pretražuju uzorke izmeta, piše Nationalgeographic.

Haber.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -