Vijesti

‘Izgubit ću posao’: Umjetna inteligencija obavila angažman od 600 dolara u 30 sekundi

Tu je teoriju ove sedmice testirao freelance pisac i marketinški stručnjak Henry Williams. On je, kada se ChatGPT pojavio, bio prilično oduševljen njegovim mogućnostima. No nakon što se poslužio ovim chatbotom za pisanje jednog marketinškog članka, njegovo je oduševljenje naglo opalo. Naime, ovom je chatbotu trebalo samo tridesetak sekundi da napravi “gotovo savršen” marketinški članak. Taj angažman košta 600 dolara.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Williams kaže kako je članak jednostavno strukturiran i napisan “neljudskim tonom”. Gramatika i sintaksa, kao i ključne stvari vezane uz njegovu tematiku napisani su sasvim dobro. Naglasio je kako ga je na kraju ipak morao malo urediti, no općenito je umjetna inteligencija napravila odličan posao.

Za samo tridesetak sekundi te još nešto dodatno vremena za uređivanje, AI je napravila članak koji Williams inače naplaćuje više od 600 dolara.

“Prilično sam siguran da će mi umjetna inteligencija uzeti posao. Smatram kako daljnji napredak ovog, ali i drugih chatbotova koje s vremenom možemo očekivati ne znači da pisci, novinari i urednici više uopće neće biti potrebni. Ali, potreba za njima bit će manja. Puno manja. Sve što će biti potrebno jest dati umjetnoj inteligenciji upute da napravi gomilu članaka, slogana i slično i nakon toga ih samo malo urediti i provjeriti njihovu ispravnost”, kazao je Williams.

Ljudska kreativnost, čini se, više neće biti potrebna. Upravo je to jedna od stvari zbog koje mnogi kritiziraju umjetnu inteligenciju jer bi mogla u potpunosti dehumanizirati umjetnost i kreativnost.

Godine rada, truda, učenja, kao i poseban ljudski kreativan izraz mogu pasti u vodu pred algoritmom. On bi mogao napraviti sličan ili čak možda zanimljiviji rad poput digitalne slike, knjige, članka itd. A da bi umjetna inteligencija mogla napraviti takvo nešto, prvo je potrebno njeno treniranje, što se radi na postojećem sadržaju koji su napravili – ljudi, piše raport.

(Haber.ba)

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -