Tehnologija

Nvidia dostigla vrijednost od dva biliona dolara

NJUJORK – Američka kompanija Nvidia je dostigla vrijednost na njujorškoj berzi od dva biliona dolara.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Nvidia

Time je kalifornijski proizvođač naprednih čipova kapitalizovao ogromnu tražnju za tehnologijom vještačke inteligencije (AI).

Nakon nesvakidašnjeg porasta akcija, ta kompanija je nadmašila predviđanja Vol strita skokom u prodaji od 265 odsto, što je izazvalo njen novi rast ove nedjelje, preneo Gardijan.

Akcije te grupe počele su da rastu danas otkada je njujorška berza otvorena za trgovanje, što joj je omogućilo da akcije brzo dostignu rekordnu cifru.

Kasnije je, ipak, splasnuo pomenuti skok, pa su se akcije vratile za oko 0,6 odsto i zaustavile na procijenjenoj vrijednosti kompanije od oko 1,95 biliona dolara.

Bilo je potrebno više od dvije decenije da kompanija sa sjedištem u Santa Klari, u Kaliforniji, dostigne vrijednost od jednog biliona dolara na tržištu, a manje od devet mjeseci kasnije Nvidia je vrijedila dva biliona dolara, napominje Gardijan.

Kalifornijski proizvođač naprednih čipova u četvrtak je objavio da mu je prihod za cijelu fiskalnu godinu, od februara 2023. godine do kraja januara ove godine, porastao za 126 odsto međugodišnje na 60,9 milijardi dolara.

Nvidia je u četvrtom fiskalnom kvartalu, koji se završio 28. januara, prihodovala 22,1 milijardu dolara, što je za 22 odsto više u odnosu na prethodni kvartal i za 265 odsto više u odnosu na četvrti fiskalni kvartal prošle godine, objavljeno je na veb stranici kompanije.

Objava Nvidia dostigla vrijednost od dva biliona dolara prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -