Tehnologija

Znate li da vam mogu ukrasti otisak prsta koristeći vaš mikrofon?

Istraživači su otkrili kako rekreirati nečije otiske prstiju samo na osnovu zvuka koji ispuštaju dok povlače dodirni zaslon.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Otkriće, do kojeg je došao tim iz SAD-a i Kine, moglo bi imati duboke implikacije na biometrijske sigurnosne sustave koji se koriste u svemu, od pametnih telefona do brava za pristup vratima.

Tehnika, nazvana PrintListener, rekonstruira uzorak papilarnih linija prsta kroz akustične signale koje generira dok klizi po ekranu.

Hakeri bi mogli upotrijebiti mikrofon koji se nalazi u pametnom telefonu za snimanje zvuka i ukrasti otisak prsta žrtve, tvrde istraživači.

“Zbog široke upotrebe, curenje otisaka prstiju može uzrokovati krađu osjetljivih informacija, ogromne ekonomske i ljudske gubitke, pa čak i potencijalno ugrožavanje nacionalne sigurnosti”, istaknuli su istraživači u radu u kojem su detaljno opisali svoja otkrića.

“Scenarij napada PrintListenera je opsežan i prikriven. Treba samo snimiti zvuk trenja korisnika vrhom prsta i može se pokrenuti korištenjem velikog broja platformi društvenih medija.”

Koristeći PrintListener u “realističnim scenarijima”, istraživači su uspjeli postići djelomičnu rekonstrukciju otiska prsta osobe u 27,9 posto vremena i potpunu rekonstrukciju u 9,3 posto vremena.

Metoda je detaljno opisana u istraživačkom radu pod naslovom ‘PrintListener: Otkrivanje ranjivosti autentifikacije otiska prsta putem zvuka trenja prstiju’, koji je napisao tim sa Sveučilišta Colorado u SAD-u i Sveučilišta Tsinghua, Sveučilišta Wuhan i Sveučilišta znanosti i tehnologije Huazhong u Kini.

Potencijalni načini zaštite od kloniranja otiska prsta uključuju specijalizirane zaštite zaslona na mobilnim uređajima, napomenuli su istraživači, iako bi se mogle razviti i nove tehnike analize zvuka.

Najbolja protumjera za sprječavanje krađe otisaka prstiju je promjena načina na koji komuniciramo s pametnim telefonima i zaslonima. “Na primjer, korisnici pokušavaju ne prelaziti prstima po ekranu telefona kada upućuju audio i video pozive na platformama društvenih medija”, istaknuli su.

IZVOR

Objava Znate li da vam mogu ukrasti otisak prsta koristeći vaš mikrofon? prenijeta sa portala Bajtbox.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -