Tehnologija

Omikron cilja djecu. Iz Domova zdravlja upozoravaju: Imamo pritisak u pedijatrijskim službama

Iako ljekari ističu kako u ovom valu pacijenti imaju nešto blažu kliničku sliku, covid ambulante su pune, redovi za testiranje su sve duži, a i bolnički kapaciteti se pune.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Stručnjaci navode da je glavni uzrok ovakvoj eksploziji korone omikron, novi soj koji ubrzano preuzima dominaciju nad deltom. Prema raspoloživim naučnim podacima, omikron ima znatno većoj zaraznosti, ali i sposobnost boljeg izbjegavanja imunološkog odgovora, i onog prirodno stečenog i onog dobivenog vakcinisanjem.

Međutim, ono što je zabrinjavajuće su informacije da novi soj koronavirusa značajno pogađa djecu svih uzrasta, zbog čega je pritisak na pedijatrijske službe širom svijeta sve veći.

U susjednoj Srbiji pedijatrijske ambulante su pred pucanjem, a značajno raste broj hospitalizirane djece.

Glasnogovornik Domova zdravlja Kantona Sarajevo Arman Šarkić kaže nam kako Pedijatrijska služba ove ustanove radi pojačano, ali kako navodi, u ovom periodu godine to nije neuobičajeno.

“Ovo je sasvim tipično vrijeme za sezonske viruse i gripe i u pedijatrijskoj populaciji. Manje-više ništa neočekivano. Od januara do marta cirkuliraju desetine hiljada virusa. Pedijatrijska služba je u tom periodu uvijek radila pojačano. Međutim, specifično za omikron to ne mogu govoriti, jer te podatke nemamo. Ali kako je opći utisak da omikron daje pretežno blaže kliničke slike, nema potrebe za uznemiravanjem javnosti. Što se tiče viroza, imamo i stomačne viruse te druge respiratorne infekcije”, naveo je Šarkić.

On kaže kako se ne može reći da se epidemiološka situacija među djecom pogoršava.

“Ukoliko se situacija i pogoršava, u smislu širenje cirkulacije virusa, važno je da on sada ima dosta blaže kliničke slike. Djeca koja imaju dobar imuni sistem nisu u opasnosti da bi palili neki alarm. Ali, svakako je činjenica da virus kruži i među djecom.

Imamo pritisak i u segmentu porodične i pedijatrijske medicine. Ovo je kombinacija više virusa, kako koronavirusa, tako i respiratornih virusa koji su tipični za ovo doba godine”, rekao je Šarkić, prenosoi Raport.

Haber.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -