Tehnologija

Online kupovina bezbjednija nego ikada

BEOGRAD – Globalni sajber kriminal značajno je porastao od početka pandemije sa godišnjim troškovima koji će dostići 10,5 biliona dolara do 2025. godine. Taktike su sofisticiranije, a poruke personalizovane i prilagođene pojedincu. Međutim, zbog sistemskih napora platne industrije, broj realizovanih pokušaja zloupotrebe ostaje na istorijskom minimumu, navode iz kompanije Visa.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Visa arhiva

Tokom posljednjih pet godina Visa je uložila devet milijardi dolara u tehnološka rješenja koja pomažu u analizi prosječnih 500 podataka po milisekundi da bi se uočila prevara. Kao rezultat toga, Visa je svojim klijentima uštedila 3,3 milijarde dolara u zabilježenih 5,1 miliona lažnih transakcija, zahvaljujući korištenju tehnologija, kao što su tokenizacija i EMV, koje omogućavaju zaštitu čak i u najgorim slučajevima.

“Stope zloupotreba u regionu centralne i istočne Evrope, Bliskog Istoka i Afrike su najniže u poređenju sa drugim dijelovima svijeta, što je rezultat zajedničkih napora cjelokupne finansijske industrije. Koeficijent prevara je u martu ove godine opao za osam posto u odnosu na isti period prethodne godine, tako da možemo reći da je onlajn kupovina danas bezbjednija nego ikada ranije”, istakao je Hektor Rodrigez, potpredsjednik u sektoru rizika kompanije Visa za CEMEA region.

Ekspert kompanije Visa je istakao da potrošači koji se sve više okreću onlajn kupovini u produženoj kovid eri nisu svjesni prijetnji i činjenice da mogu biti u opasnosti. Socijalni inženjering je postao napredniji, a 97 odsto potrošača nije u stanju da prepozna dobro skrojene mejlove za krađu identiteta.

“Svjedoci smo eksplozije kompromitovanih logovanja i osjetljivih podataka, ali više od polovine ljudi ipak koristi istu lozinku za više naloga, iako je jedna od najvažnijih bezbjednosnih preporuka upravo to da ne koriste iste šifre. Informisanje, edukacija i podizanje svjesti o spriječavanju sajber napada je od velikog značaja za Visu”, istakao je Rodrigez.

Agencije

Objava Online kupovina bezbjednija nego ikada prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -