Tehnologija

Projekat Challenge to Change 3 nudi podršku inovatorima

SARAJEVO – Privredni subjekti iz BiH i Švedske sa inovativnim poslovnim idejama, proizvodima ili uslugama koje mogu dovesti do smanjenja nezaposlenosti, povećanja konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH, imaju priliku da dobiju bespovratna sredstva iz Challenge fonda u okviru Prvog poziva za prijavu aplikacija koji je trenutno otvoren.  

FOTO: Pixabay

Za potencijalne aplikante na raspolaganju je budžet od 480.000 evra, a rok za dostavljanje aplikacija je srijeda 23. novembar, saopšteno je iz Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA.

“Za potencijalne korisnike iz kategorije startup-a, koji su registrovani najmanje 6 mjeseci, a najduže dvije godine, predviđen je maksimalni iznos granta do 10.000 evra, dok je za korisnike iz kategorije zrelih privrednih subjekata do 250 zaposlenih, koji posluju dvije godine i više, maksimalan iznos grant sredstava do 30.000 evra.  Aplikanti su obavezni obezbijediti i minimalno vlastito učešće od 50 odsto ukupne vrijednosti predloženog projekta. Period implementacije projekta ne može trajati kraće od tri mjeseca i duže od 12 mjeseci”, objasnili su u  Sarajevskoj regionalnoj razvojnoj agenciji.

Mogućnost prijavljivanja na javni poziv provodi se isključivo putem online na elektronski sistem za apliciranje i evaluaciju (eMSAE) koji se nalazi na web stranici www.c2c.ba, gdje je dostupan i Vodič za aplikante, koji je sastavni dio Aplikativnog paketa.

FOTO: Ustupljena

Aplikacije koje budu dostavljene putem pošte (štampana forma), putem faksa ili na neki drugi način, neće biti uzete u razmatranje, niti će biti predmet ocjenjivanja.

U cilju detaljnijeg informisanja potencijalnih aplikanata, održat će se info sesije u nekoliko termina:

  • 19. oktobar u 11 časova, Privredna/Gospodarska komora Federacije BiH, Mostar
  • 31. oktobar u 11 časova, Privredna/Gospodarska komora Federacije BiH, Sarajevo
  • 01. novembar u 12 časova, Privredna komora RS, Banja Luka
  • 08. novembar u 11 časova Privredna komora ZDK, Zenica
  • 15. novembar u 11 časova Kantonalna privredna komora Tuzla, Tuzla

Također, predviđene su info sesije u Doboju, Bijeljini i Trebinju, a tačni termini održavanja će biti objavljeni na web stranici projekta www.c2c.ba

Projekt Challenge to Change 3.0 je trogodišnji projekt ukupne vrijednosti 3 miliona evra, koji finansira  Švedska. Projekt implementira Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA u partnerstvu sa Agencijom za razvoj preduzeća EDA. Partner u projektu je i Region Ostergotland, Istočna Švedska. Agencije

Objava Projekat Challenge to Change 3 nudi podršku inovatorima prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.