Vijesti

OVO SU NAJVEĆI PDV I AKCIZNI DUŽNICI U BIH


- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Pet najvećih PDV i akciznih dužnika su KJKP GRAS Sarajevo, (dug 23,4 miliona KM), na drugom mjestu je „Sarajevska pivara“ (18,9 miliona), zatim „Bosmal“ Sarajevo, (11,6 miliona) a četvrto i peto mjesto po visini duga zauzimaju „Monter & Co“ Bijeljina, (7,6 miliona) i Radiotelevizija BiH, (5,4 miliona KM).

Kompanija „Gulf Real Estate“ na listi je najvećih poreskih dužnika u BiH po osnovu PDV-a i akciza, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH).

Ova kompanija je sedmi najveći poreski dužnik po ovom osnovu sa dugom koji iznosi više tri miliona KM, a riječ je o firmi koja je izgradila turistički grad Osenik na teritoriji Hadžića kod Sarajeva.

Vlasnici firme su iz Kuvajta. Osenik je najavljen kao velika razvojna investicija, s velikim brojem vila i drugih ugostiteljskih i zabavnih sadržaja, te impozantnim jezerom u sredini. Ovo naselje bilo je nazivano i „prvim arapskim gradom u BiH”, s obzirom da su vile bile namijenjene uglavnom arapskim kupcima, a cijeli kompleks je bio ograđen i osiguran.

BiznisInfo.ba navodi firma konstantno posluje s gubicima, ali ima nekretnine, postrojenja i opremu u vrijednosti od 28 miliona KM.

Na osnovu podataka UIO ukupan dug u BiH po osnovu PDV-a i akciza iznosi više od 462 miliona maraka.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.



Hayat.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -