Tehnologija

Samsung i Apple bilježe porast prodaje telefona, Xiaomi pada

Iza nas je prva polovina 2022. godine, kada možemo očekivati polugodišnje izvještaje o tržištu pametnih telefona. Kompanija za istraživanje tržišta Canalys, objavila je jučer izvještaj o poslovanju na tržištu pametnih telefona u drugom kvartalu 2022. godine. Samsung i dalje dominira.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

S obzirom na to da sada Canalys ima dva izvještaja za prva dva kvartala ove godine, očekivati je da ova kompanija uskoro objavi polugodišnji izvještaj o prodaji telefona u prvoj polovini tekuće godine. Do tada, zabavit ćemo se detaljima o prodaji telefona u drugom kvartalu ove godine.

Globalno je u ovom periodu isporučeno oko 275 miliona telefona, što je pad od 9% u odnosu na prvi kvartal ove godine, kada je taj broj iznosio skoro 300 miliona.

Samsung je i dalje ostao na vodećem mjestu i južnokorejska kompanija je povećala svoju dominaciju u odnosu na isti period prošle godine. Samsung je u drugom kvartalu ove godine ispio isporučiti skoro 60 miliona telefona, što je bilo dovoljno za tržišni udio od 21%. Prošle je godine taj udio iznosio 18%. Najveće zasluge za dobre rezultate Samsung duguje Samsung Galaxy S22 Ultra telefonu, koji bilježi impresivne rezultate prodaje, kao i telefonima iz Galaxy A serije.

Na drugom mjestu našao se Apple. Američka kompanija u ovom je periodu imala tržišni udio od 17%, a najviše zasluge duguje aktuelnoj iPhone 13 seriji, koja od predstavljanja bilježi odlične rezultate prodaje.

Treće, četvrto i peto mjesto zauzele su kineske kompanije, ali sve one su imale probleme. Xiaomi je bio treći s udjelom od 14%, Oppo četvrti sa udjelom od 10%, a peti Vivo sa udjelom od 9%. Xiaomi je zabilježio godišnji pad od 3%, a Oppo i Vivo pad od 1%.

Objava Samsung i Apple bilježe porast prodaje telefona, Xiaomi pada prenijeta sa portala Bajtbox.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -