Tehnologija

Samsung službeno predstavio One UI 5.0 – Ovo su najveće novine!

Iako smo prije nekog vremena saznali šta će novo donijeti One UI 5.0 južnokorejska kompanija jučer je službeno podijelila neke detalje o svojoj najnovijoj verziji korisničkog interfejsa.

Na godišnjoj Samsung Developer konferenciji, kompanija je potvrdila da će One UI 5.0 stići do kraja ovog mjeseca na Galaxy S22 seriju. Nakon toga, uslijedit će nadogradnja na sklopive Samsung Galaxy Z Flip 4 i Samsung Galaxy Z Fold 4 telefone.

Pored gore navedenih informacija, Samsung je otkrio ponešto o One UI 5.0, odnosno značajkama i funkcijama s kojima će se pohvaliti.

Prije svega, One UI 5.0 donijet će redizajnirani korisnički interfejs. On će omogućiti korisnicima da prilagode pozadinu, izgled sata, paletu boja itd, a jedna od zgodnih opcija je i video pozadina, koja omogućava da postavite kratki video na zaključani ekran. Iako Samsung već godinama unazad posjeduje prilagodljivi zaključani ekran, čini se da je najnoviji inspiraciju uzeo u Appleovom iOS-u 16 i njegovom izgledu zaključanog ekrana. No, procijenite sami.

Nadalje, na One UI 5.0 stižu i novi pametni prijedlozi za widgete i aplikacije. Zapravo, sada će Vam telefon sam ponuditi određene prijedloge na temelju vašeg korištenja.

Rutine na One UI 5.0 sadrže nove opcije prepoznavanja, a i Režimi dobivaju novu funkciju koja Vam omogućava prilagođena podešavanja i funkcije aplikacije za različite dijelova dana.

Bixby Text Call omogućava korisnicima da primaju pozive putem tekstualnih poruka u onim trenucima kada Vam se ne da razgovarati. Kada odgovorite na poziv pomoću ove funkcije, osoba s druge strane linije će biti obaviještena i tada možete otkucati šta želite da Bixby kaže, a istovremeno Vam se prikazuje tekst onoga što osoba govori s druge strane.

Samsung Gallery sada omogućava da izdvojite tekst iz fotografija.

Tu je i novi meni povezanih uređaja i centar za privatnost s nadzornim pločama za sigurnost i privatnost. Također, dodano je i novo obavještenje koje korisnike upozorava kada pokušaju podijeliti fotografije s osjetljivim informacijama poput pasoša ili bankovne kartice.

IZVOR/SOURCE

Objava Samsung službeno predstavio One UI 5.0 – Ovo su najveće novine! prenijeta sa portala Bajtbox.