Vijesti

Novi trend na tržištu osiguranja: Snažan rast isplaćenih šteta

SARAJEVO – Osiguravajuće tržište i dalje bilježi rast, ali ukupni dojam poslovanja društava kvari visok nivo isplaćenih šteta.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Pixabay

Bruto fakturisana premija osiguravatelja u FBiH nakon devet mjeseci porasla je 8,4 posto iznosivši ukupno 459,5 miliona KM.

Neživotno osiguranje sa ukupnom premijom od 359,5 miliona KM raslo je nešto sporijom stopom od 7 odsto, dok je životno osiguranje sa premijom od oko 100 miliona KM imalo brži rast od 13,7 odsto.

Osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila i dalje je dominantno, što je karakteristika nerazvijenih tržišta osiguranja. Zaračunata premija u ovom segmentu bila je za devet mjeseci 214,6 miliona i bilježi rast u odnosu na isti period prošle godine od 4,3 odsto.

Iako je rast osiguravateljskog tržišta popriličan rezultati ne izgledaju sjajno ako se ima u vidu trend isplate šteta. Osiguravajuća društva isplatila su štete u vrijednosti 188,7 miliona KM, što predstavlja rast od 14,1 odsto.

Puno veći rast isplaćenih odštetnih zahtjeva u odnosu na rast premije znači pitisak na kapital osiguravajućuih društava.

Rast vrijednosti isplate šteta rezultat je inflatornog učinka kroz rast cijena roba i usluga, poput poskupljenja rezervnih dijelova, materijala za gradnju, ali i rasta dnevnica majstora.

Trend rasta isplaćenih odštetnih zahtjeva, odnosno veći rast likvidiranih i isplaćenih šteta od rasta premija osiguranja, predstavlja izazov za osiguravatelje, te poziva na budnost i tržišne regulatore da prate adekvatnost kapitala i tehničkih rezervi društava.

Kako je rečeno na nedavno održanim Dabnima osiguranja, u narednom periodu tržište osiguranja u Federaciji BiH čeka usaglašavanje regulative sa direktivama Evropske unije, odnosno deregulacija i liberalizacija osiguranja od autoodgovornosti, implementacija Međunarodnog standarda finansijskog izvještavanja 17, te priprema za transformaciju i prelazak na režim Solventnost II.

Kada je riječ o tržišnim udjelima osiguravatelja Adriatic Osiguranje je i dalje vodeće društvo, a slijede ga UNIQA Osiguranje, Triglav Osiguranje i Sarajevo Osiguranje.

Indikator.ba

Objava Novi trend na tržištu osiguranja: Snažan rast isplaćenih šteta prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -