Tehnologija

Xiaomi će navodno sljedećeg mjeseca predstaviti prototip svog automobila

Još početkom prošle godine iz Xiaomija su najavili ulazak na tržište električnih automobila, da bi krajem godine Xiaomi predstavio Xiaomi Automobile Technology Co., Ltd. Tada je kompanija registrovana u Pekingu i ima preko 500 zaposlenika, kojima rukovodi Lei Jun. Početkom ovog mjeseca pojavio se navodno Xiaomijev električni automobil na fotografiji uživo, dok se sada pojavljuju informacije da bi osnivač kompanije Lei Jun, sljedećeg mjeseca mogao predstaviti prvi prototip Xiaomijeva električnog automobila.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Xiaomijevi planovi su da izgrade tvornicu električnih vozila u dvije faze u zoni ekonomskog i tehnološkog razvoja Pekinga. Očekuje se da će godišnja proizvodnja ove tvornice biti 300.000 vozila, od čega će i prva i druga faza imati proizvodni kapacitet od po 150.000 vozila.

Xiaomi svakodnevno napreduje na planu proizvodnje svog prvog električnog automobila. Na proljeće ove godine kompaniji je odobren još jedan patent koji se odnosi na električni automobil, dok bi već sljedećeg mjeseca kineska kompanija mogla predstaviti prvi protip svog električnog automobila.

Navodi se da je automobil dizajniran od strane HSVT Automobile Design, koji je dizajnirao konceptni automobil Maven iz WM Motora. Protip je već dobio odobrenje za testiranje na cesti, te se u narednim danima očekuje da Xiaomi započne sa PR kampanjom za svoj prvi električni automobil.

Inače, proizvodni pogon Xiaomi Auto i centar za istraživanje i razvoj bit će izgrađeni u Yizhuangu, a očekuje se da će prvi automobili krenuti u masovnu proizvodnju 2024. godine.

Xiaomi tako nastavlja širiti lepezu svojih proizvoda, a svakako da je proizvodnja vlastitog automobila veliki podvig za ovu kinesku kompaniju.

Objava Xiaomi će navodno sljedećeg mjeseca predstaviti prototip svog automobila prenijeta sa portala Bajtbox.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -