Vijesti

Koliko je Pfizer zaradio do sada na vakcinama?

Američka kompanija Pfizer objavila je da je od prodaje vakcine protiv koronavirusa u prvom kvartalu ove godine zaradila čak 3,5 milijardi dolara. Zajedno sa svojim njemačkim partnerima u proizvodnji, firmom BioNTek, saopštili su da su u prva tri mjeseca zabilježili prodaju cjepiva u iznos ud 3,46 milijardi dolara, gotovo četvrtinu njihovog ukupnog prihoda, te predviđaju da će u cijeloj 2021. godini prodaja da dostigne vrtoglavih 26 milijardi dolara, a ne 15 milijardi kako su ranije prognozilirali.

Pfizer je, kako se navodi, takođe mistifikovao mnoge poteze vezane za profitabilnost od prodaje svojih vakcina. Tako im recimo, SAD plaćaju oko 19,5 dolara za svaku dozu njihove vakcine, dok su sa Izraelom dogovorili kupoprodajnu cijenu od oko 30 dolara po dozi.

Iz Pfizera su naveli da je, čak i bez prodaje vakcina, kompanija na putu ostvarenja svog cilja o povećanju prihoda za najmanje 6 odsto svake godine do 2025.

„Izuzimajući rast obezbijeđen od (vakcine), naši prihodi su operativno porasli za 8%. Pored toga, postigli smo važne kliničke, regulatorne i komercijalne prekretnice dok istovremeno nastavljamo da povećavamo naš kapacitet za snabdijevanje hitno potrebnih doza vakcine COVID-19“, rekao je izvršni direktor Albert Bourla.