Vijesti

USKORO IZBOR 100 NAJVEĆIH KOMPANIJA U BIH: U VREMENU PROBLEMA RADNE SNAGE, ONI SU ZAPOŠLJAVALI RADNIKE

[ad_1]

Izbor 100 najvećih kompanija u BiH i regionu bit će održan uskoro, a za rezultat će imati objavu finansijskih pokazatelja za više od 1700 kompanija prema različitim kriterijima, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

Emil Kučković, CEO Poslovnih novina rekao je kako je ovo 36. izdanje poslovnih uspjeha 1700 kompanija.

  • Kompanije ćemo rangirati po prihodu dobiti izvozu i uposlenih. Analizirali smo preko 38000 kompanija i ukupan prihod svih se približio brojci od 100 milijardi ukupnog prihoda. Preko 2500 više kompanija predalo je završne računa. Prihodi rastu. Ove kompanije će biti predstavljene u specijalnoj publikaciji na konferenciji koja ima za cilj da pokažu koje kompanije doprinose razvoju BiH – rekao je on.

Alena Ahmetspahić – Fočo, direktorica projekta rekla je kako je dodjela priznanja planirana u septembru.

  • Ovo je gala svečanost za koju su zainteresovani privrednici koji će na konferenciji Green revolution imati priliku da razgovarati o bitnim temama sa stručnjacima iz BiH i regiona i tih 450, 500 privrednika poslat će poruke vlastima šta se u regulativi treba izjednačiti sa pravilima zemalja zapada. Sljedećih godina govorićemo o ovoj temi – navela je ona.

Pojasnila je da se sve radi na osnovu završnih računa koje se predaju agencijama.

  • Od 38000 kompanija, 690 je ušlo u top 100, a ostvarile su 48 milijardi KM prihoda sto je 27% više nego proteklih godina. Privrednici se jako dobro snalaze i plove u tim vodama, a 690 rangiranih kompanija ostvarilo je 3,3 milijardi dobiti. Zapošljavaju preko 150.000 radnika i tu je povećanje 7%. Svi imamo problema sa radnom snagom, ove kompanije su povećale broj radnika. Ono što je interesantno nastavljamo sa prijektom Gradovi, opštine i biznis. Tako ćemo vidjeti koje su to najjače lokalne zajednice u BiH – dodala je Ahmetspahić – Fočo.

Zdravko Marinković, predsjednik VTK rekao je kako dugi niz godina rade sa Poslovnim novinama na ovom značajnom projektu.

  • Zadnje tri godine kao privreda smo u problemima, različiti izazovi su posrijedi. Bila je opterećena Visokom inflacijom, pokidanih vezama vrijednosti, sve je to utjecalo na privredna kretanja moglo je i utjecalo na izvoz utoliko je i ova manifestacija posebno važna. Za prošlu godinu smo uspjeli izvoz održimo na nivou prethodnih godina i da ga unaprijedimo, kada je u pitanju finansijski aspekt. Povećali smo izvoz i količinski. Svakako da je ovakvom bilansu doprinio nominirani broj kompanija od 690… Bilježe 60% izvoza u prošloj godini – podrctao je Marinković.

(M.R.)

Hayat.ba