Vijesti

Inflacija u Velikoj Britaniji na rekordnom nivou u tri decenije

Inflacija u Velikoj Britaniji iznosila je 6,2 posto za februar, što je najviši nivo u posljednje tri decenije. Javnost je primijetila pritisak na kućni budžet kako rastu troškovi goriva, energije i hrane.

 

Ključni faktori za promjenu od januara do februara bili su rastući troškovi za ,,razne rekreativne i kulturne aktivnosti i usluge (uglavnom igre, igračke i hobiji), te odjeću i obuću”, prenio je Ured za nacionalnu statistiku Velike Britanije.

Glavni ekonomista Ureda za nacionalnu statistiku UK-a, Grant Fitzner rekao je da je inflacija naglo porasla u februaru kako su cijene porasle za široku lepezu roba i usluga, za različite proizvode od hrane do igračaka.

– Cijene odjeće i obuće također su rasle nakon prošlogodišnjeg pada kada su mnoge radnje bile zatvorene – rekao je Fitzner.

On je također primijetio da je prodaja namještaja i podova također doprinijela rastu inflacije jer su cijene počele da se oporavljaju nakon novogodišnjih rasprodaja.

Na kraju je rekao da cijena robe koja izlazi iz fabrika u Ujedinjenom Kraljevstvu također značajno raste i sada je na najvišoj stopi u posljednjih 14 godina.

U svom proljetnom obraćanju, ministar finansija Velike Britanije Rishi Sunak će u srijedu objaviti utvrđeni porez i ažuriranje potrošnje u UK-u za proljetni period, uz očekivanje da će biti objavljena dodatna podrška za domaćinstva.

Rachel Reeves, ministrica finansija u sjeni rekla je ministar može ili izabrati nepravedno povećanje poreza na zaposlene i preduzeća u najgorem mogućem trenutku. Ili može da poništi svoje povećanje poreza i da olakša troškove života koji pogađaju porodice smanjenjem računa za energiju do 600 funti uvođenjem jednokratnog poreza na dobit proizvođača nafte i plina.

Biznis.ba / FENA