Edukacije

Seminar: Sistem upravljanja sigurnošću informacija – ISO/IEC 27001:2013

Opis:

Sigurnost informacija postaje sve važnija u modernom društvu. Savremeni državni i privredni subjekti sve više zavise od informatičke i komunikacione infrastrukture. To omogućava protok velike količine informacija između subjekata, ali ujedno izlaže informacije i informacione sisteme brojnim prijetnjama. Pojam sigurnosti informacija ne odnosi se isključivo na tehničke mjere zaštite (lozinke, programsko šifrovanje, prava pristupa i sl.), već ISO 27001 podrazumijeva i administrativne (sigurnosne politike, pravilnike, procedure) kao i fizičke (video nadzor, zaštita prostorija, fizička kontrola pristupa itd.).

Kada govorimo o ISO 27001, prvenstveno mislimo na informacije, jer one predstavljaju životnu snagu svih kompanija i može imati nekoliko oblika: napisana na papiru, elektronski, poslata poštom ili elektronskim sredstvima, pomenuta u razgovoru i sl. U veoma oštroj konkurentskoj borbi, zaštita informacija je neophodna, jer postoje prijetnje iz raznih izvora. Ti izvori mogu biti interni, eksterni i slučajni, a sve češće prijetnje nastaju usljed zloupotrebe novih moćnih tehnologija. Vaša sposobnost da uspješno poslujete zavisi od sposobnosti kompanije da efektivno upravlja rizicima što upravo nudi ISO 27001.

Kroz interaktivni seminar će vas voditi Anel Hurem, dugogodišnji Lead Auditor, Lead Tutor i konsultant za međunarodne standarde.

Više o edukaciji