Nekategorisano

EU pokreće novu kampanju za Ekonomski i investicioni plan za zapadni Balkan – Biznis.ba

Kampanja “#EUiTi – Zajedno možemo“ počinje danas širom regiona zapadnog Balkana.

Ovo je druga integrisana kampanja koja je razvijena u okviru Regionalnog komunikacijskog programa Evropske unije za zapadni Balkan.

Kampanja će promovisati mogućnosti i prioritetne projekte koji će se realizovati u regiji kao dio Ekonomskog i investicionog plana EU (EIP) za regiju.

EIP obezbjeđuje gotovo 30 milijardi eura sredstava i investicija za oblasti zelene i digitalne tranzicije, povezanosti i rasta.

Ova podrška je bez presedana i ima za cilj da pomogne regionu da izađe jači iz pandemije i pruži mogućnosti za budući rast, te približi zapadni Balkan EU.

Podrška uključuje značajna ulaganja za – rješavanje ekoloških i klimatskih izazova, nadogradnju digitalne infrastrukture i povećanje potencijala rasta digitalne ekonomije, održivu transportnu infrastrukturu kako bi se omogućile bolje veze u regionu i sa EU, te prelazak na čistu energiju i postupno ukidanje uglja, kao i bolje korištenje obnovljivih izvora.

“#EUiTI – Zajedno možemo“ druga je od tri regionalne kampanje podizanja svijesti koje je Evropska komisija provodi tokom tri godine.

Sastoji se od živopisnog multimedijalnog sadržaja, koji uključuje influensere i aktiviste posvećene radu u vezi s glavnim temama kampanje i animirane video klipove na svaku od četiri teme.

TV, radio, vanjsko oglašavanje, web i društvene aktivnosti počele su 15. novembra i trajat će mjesec dana, saopćeno je.

Biznis.ba / FENA